Чачак – Подручје у полупречнику од најмање три километра око жаришта заразе у Мрчајевцима код Чачка, проглашено је зараженим од болести афричка куга свиња,док се још 16 села у окружењу сматра угроженим. С обзиром да за ову болест не постоји вакцина, сматра се веома опасном, а да би се спречио даљи пренос болести неопходно је уништити све јединке у зараженом газдинству. Драгољуб Симоћ свиње гаји за своје потребе, а појава афричке куге у суседним селима видно га је узнемирила.

– Ја сам ове свиње узео за своју употребу, да могу да их одгајам и товим да имам за зиму, али чуо сам за ту свињску кугу да се појавила у суседном селу Мрчајевци и да су надлежни цело легло одстранили или затворили. Сада се за моје свиње ја плашим иако су мирне и тихи, хвала Богу једу све лепо – казао је он за агенцију РИНА.

Афричка куга спада у ред опасних заразних болести, главни резервоари преноса вируса у природи су дивље свиње, а најчешће долази до заразе транспортом инфицираних животиња. За ову болест лека нема, и у зависности од клиничке слике може се препознати по бројним симтомима.-Акутни симптом је најинтересантнији, то се манифестује кроз високу телесну температуру од 40-42, зивотиње падају у депресију и дахћу све чешће. Када устане почиње да се тетура, у неким случајевима постоји и дијареја и оно што је симптоматично јесте крварење по кожи – истиче ветеринар Зоран Велковски.

Прерађивачи меса и угоститељи истичу да нема места паници, јер месо које дође до купца или конзумента обавезно се прегледа.

– Ми имамо две контроле, прва је у кланици где узимамо робу. Друга је контрола на терену, где долази Републичка ветеринарска инспекција која прегледа папире и робу – угоститељ Ацо Поповић.

Свињска куга не преноси се са прасади на људе, она највише угрожава произвођаче и узгајиваче, па због тога спада у ред економских болести. Иначе, све ветеринарске инспекције и надлежне службе у чачанском крају су већ на терену, пописују домаћинства, прегледају животиње како би се што пре сузбила појава Афричке куге у западној Србији.

ТопПрес/РИНА