Имајући у виду летње музичке фестивале који се ових дана одржавају у Србији, Агенција за безбедност саобраћаја апеловала је на младе људе и њихове родитеље да обрате пажњу на повећане ризике од страдања у саобраћају у овом периоду.

Агенција наводи да је у првих шест месеци ове године погинуло 54 младих људи, што је скоро два одељења једног разреда.

У односу на прошлу годину погинуло је 15 младих више у истом периоду.

Највећи пораст броја погинулих младих је међу возачима и путницима у путничким возилима, па је у том периоду погинуло 20 младих више.

Забрињавајући је податак да сваки пети погинули млади возач нема возачку дозволу и да у Србији годишње погине око 25 људи у саобраћајним незгодама у којима су учествовали млади возачи који немају положен возачки испит.

Млади у највећем броју страдају, управо у овом периоду године, током летњих месеци и то најчешће викендом.

Саобраћајне незгоде у којима учествују млади возачи у већој мери се догађају ноћу и у условима смањене видљивости.

Од 19 часова увече до седам часова ујутру погине око 80 одсто младих возача и путника, а највише њих око поноћи.

Оно што је карактеристично, скоро половина младих погине у саобраћајним незгодама у којима учествује само једно возило, најчешће долази до слетања возила са пута због губитка контроле над возилом, односно неискуства и често жеље за доказивањем.

Сви ти подаци указују на недовољно искуство младих у управљању возилом, али и недовољно развијену свест о ризицима у саобраћају.

У просеку у Србији годишње погине око 100 младих у саобраћају.

Најчешћи разлози и фактори који доводе до њиховог страдања у путничким аутомобилима су неприлагођена брзина условима саобраћаја и пута, а затим управљање возилом под дејством алкохола.

Оно што је важно уочити, неприлагођена брзина је чешћи утицајни фактор код млађе популације младих (од 18 до 20 година), док је алкохол чешћи утицајни фактор код нешто старије популације младих возача (од 21 до 26 година).

Они су у фази живота који обухвата интензивно дружење и жељу да увек стигну на одредиште што је пре могуће, а изложени су притиску својих вршњака, или желе „да се покажу“ пред другима. Неискуство их излаже великом ризику у саобраћају.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све младе, као и на њихове родитеље, старатеље, пријатеље и познанике да утичу на подизање свести о томе колико је важно да сваки излазак буде добро испланиран и унапред договорен да би остао запамћен у најбољем сећању као добар провод, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг