Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је данас да ће агенције морати да врате новац грађанима који до предвиђеног рока – 31. децембра ове године не буду искористили заменске ваучере за путовања која су уплатили пре пандемије.

„Новац ће бити враћен тим грађанима у периоду након 15. јануара, а ово се поготову односи на Грчку с обзиром на то да нема никаквог правног основа да се заменски ваучери продуже“, казала је Матићева Танјугу.

Додала је да се ради о малом броју грађана који нису искристили ваучере за заменска путовања, као и да то министарство нема прецизну информацију о ком износу је реч.

Матићева је изјавила да је разговарала са грчком министром туризма на тему уредбе о законским ваучерима и да је том приликом Грчка најавила да ће новац српским агенцијама бити враћен.

„Видећемо како ће се ова одлука грцких власти даље рефлектовати на пословање наших туристичких агенција. Они сматрају да је прошла сезона била добра и да су дошли на 80 одсто од своје најбоље туристичке сезоне икада, а да велики број чине туристи који традиционално летују у Грчкој“, рекла је Матићева Танјугу.

Такође, додала је да Грци сматрају да је највећи број српских туриста који је био у прилици искористио заменске вауцере, те да је остао мали број људи који због приватних и финансијских разлога нису успели да отпутују ове године.

Подсетила је да је и Србија донела уредбу о заменским путовањима и додала да ће наше агенције, по тој уредби, од 15. јануара, грађанима који нису успели да реализују заменске ваучере морати да врате новац.

Нагласила је да је велики број агенција искористило ваучере и да се неискоришћена путовања односе на земље у којима је постојала забрана уласка због ситуације са пандемијом.

Министарка је подсетила да је то министарство предложило агенцијама уколико немају новца да исплате грађане који су уплатили путовања да подигну кредите у Фонду за развој и додала да ће услови кредита бити изузетно повољни.

ТопПрес/ Извор: Танјуг