Више од 30 одсто деце страда у саобраћајним несрећама јер нису добро постављена у дечје аутоседиште, нису везана појасом или уопште нису користила аутоседиште намењено деци, показала је Статистика саобраћајних незгода у Србији за последњих пет година.

„Статистика показује да је у Србији 11 деце ове године до данас изгубило живот у саобраћајним незгодама. Ако упоредимо са 2021. годином, када је деветоро деце изгубило живот, то је повећање. Деца најчешће страдају у аутомобилу када се превозе са својим родитељима“, рекао је за Танјуг Бранко Стаматовић, испред Агенције за безбедност саобраћаја Србије.

Он је нагласио да је потребно скренути пажњу родитеља да је неопходно децу водизити у аутомобилу на безбедан начин у одговарајућем дечијем аутоседишту.

Данас се у Резиденцији амбасаде Шведске у нашој престоници одржава конференција и панел на тему „Дан безбедне вожње у смеру који живот чува“.

„Шведска је позната као земља којој је безбедност у саобраћају у генима, јер више од 50 година истражују ову тему и примењују стечено знање у саобраћају“, рекла је за Танјуг Тамара Михајловиц, испред AXKID Србије.

„Шведска је прва земља које је шездесетих година прошлог века увела обавезно седиште за децу постављено у правцу супротном од кретања возила и тиме свела смртност деце у саобраћајним незгодама на нулу. Шведска се, данас сматра једном од најбезбеднијих земља за децу у саобраћају с употребом појаса до 97 одсто. Деца, не само да су безбедна у возилима, већ нема ни смртних случајева“, рекла је Михајловић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг