Понуда разноврсног сезонског воћа и поврћа на пијацама широм Србије је богата, а највећа потражња влада за паприкама због ајвара и зимнице, чије ће прављење, како кажу домаћице, коштати више него лани без обзира да ли је купе или направе саме.

Неке се одлучују да зимницу направе саме јер знају шта су ставиле, да нема адитива, а неке због тога што је то традиција, што годинама праве по рецепту које су користиле њихове мајке и баке.

Многе домаћице у шабачком крају чекају Фестивал зимнице у Коцељеви, који се тардиционално одржава крајем септембра, да се снабдеју ајваром.

Домаћице у чачанском крају слажу се да ће их зимница, правиле је саме или купиле, коштати више него лане, као што и оне из Лознице и Јежевице код Чачка додају да је паприка ове године скупља него претходне.

Једна од домаћица каже да ће ипак бити повољније ако сама направи зимницу.

„У сваком случају биће повољније да се прави него да купите готово, јер квалитет што купите и што ви направите, то не може да се упореди“, каже она.

Неке Чачанке кажу да им се, када саберу новац који потроше за поврће, труд и време које уложе у припрему, ипак више исплати да купе зимницу.

„Мислим да је увек јефтиније да се купи готово, много има мука око тога, али добар је ајвар. Ево, сада немам паприку, а сваке године сам је имала, немам парадајз, замислите кад немам парадајз, али купим, нема везе“, каже једна од домаћица из околине Чачка.

Гордана Крстић из Јежевице код Чачка за Танјуг каже да годинама зимницу спрема по рецепту своје баке и истиче да је никакво поскупљење не може поколебати да од тога одустане.

„Наравно да се исплати да се прави домаће, али и то много кошта. Многи се одлучују на то да оду у продавницу да купе зато што им се чини да је повољније, али квалитет не може да се пореди“, каже Гордана.

У Крагујевцу је црвена месната паприка најскупља и за њу, у зависности од квалитета, треба издвојити од 200 до 250 динара за килограм.

Уколико се купује на веће количине поједини продавци су спремни да цену снизе на 190 динара. Зелена паприка као и остале нешто ситније паприке коштају од 160 до 130 динара по килограму.

Продаја поврћа, паприке, парадајза, корнишона, купуса ипак на свим пијацама тече својим током и иде добро, упркос високим ценама.

Домаћице али и домаћини кажу да паприку купују за туршију, за стављање у тегле, а за ајвар ће сачекати септембар, надајући се да ће цена ипак бити мало нижа.

Поједине домаћице ове сезоне неће ни спремати ајвар јер је рачуница да се више исплати купити готов производ.

И продавци на крагујевачкој пијаци се слажу да је цена паприке ове године висока, али кажу да је на то утицао и знатно мањи род због временских непогода.

Килограм паприка на шабачким пијацама продаје се по цени од 170 до 220 динара, док је тегла ајвара од печених паприка од 1.000 до 1.200 динара.

У шабачком крају, иако је календар за припрему зимнице померен због топлих дана, мишљења по питању припреме и куповине су подељена.

Већина домаћица сматра да је боље припремити, јер тако човек нема сумњу у квалитет, док се продавци жале да и код цене од 1.000 динара немају зараду.

Шапчанин Драган Мирковић остаје веран традицији припреме ајвара, јер, како каже за Танјуг, тако зна да је направио производ који опстаје без додавања адитива.

Припрема је, каже стандардна, само од паприке, која се опере, затим испече, оцеди, самеље и пржи на уљу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг