Tanjug, Jaroslav PapTanjug, Jaroslav Pap

Саобраћајна полиција појачано контролише учеснике у саобраћају, првенствено проверавајући колико они користе сигурносне појасеве.

 Ова, сада већ уобичајена акција саобраћајаца је спроведена у 32 европске државе (28 држава чланица ЕУ, плус Швајцарска, Норвешка, Србија и Грузија) које сарађују у оквиру међународне организације ТИСПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе).

Контрола саобраћајне полиције била је усмерена и на откривање прекршаја непрописног коришћења телефона у току вожње.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја, указују да је проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Србији око 76 одсто, а на задњим свега око 12 одсто. Истовремено, око шест одсто возача у Србији користи мобилни телефон за време вожње.

У току 2017. године, готово 60 одсто погинулих возача, односно путника у Србији, није користило сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде.

Према публикацији коју је објавила Светска здравствена организација, правилно коришћење сигурносног појаса смањује ризик од смртног страдања у саобраћајној незгоди за више од 60 одсто. Слични су резултати истраживања и у Србији.

– Везивање појасева на предњим седиштима смањује ризик од смртног исхода за 50 одсто а на задњим седиштима од 75 одсто – каже Дамир Окановић, директор Српског комитета за безбедност саобраћаја. – Треба знати и да је при вожњи од 12 км на час опасност од повреда знатно већа уколико путници нису везани у аутомобилу.

У Србији је прошле године у саобраћају смртно настрадало 580 људи, а невезивање појасева је трећи узрок смртности, одмах иза неприлагођене брзине и алкохолисаности.

ДУПЛИРАНЕ КАЗНЕ

ДОСАДАШЊЕ казне за невезивање појасева у аутомобилу и коришћење мобилних телефона у току вожње ускоро ће бити дуплиране. Наиме, Закон о изменама и допунама закона о безбедности саобраћаја се налази пред усвајањем па ће уместо 5.000 динара, за ова два најчешћа прекршаја на нашим друмовима, износити 10.000 динара.

TопПрес/ Извор: Вечерње новости, П. Живковић