Акциони дани родитеља и стручњака одржани на Опленцу

Акциони дани родитеља и стручњака одржани на Опленцу

Топола –  Представници  17 градова и општина из централне и западне Србије бораве у Тополи четири дана у оквиру акционих дана родитеља и стручних сарадника особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју. Програмске активности које се реализују на Опленцу финансира Министарство за рад, борачка и социјална питања Републике Србије.

Фото: ТопПрес

„Наше министарство укључило се у активан рад савеза и особа са инвалидитетом, покушавамо да будемо добри партнери и да заједно решавамо њихове проблеме како би Србија постала земља без баријера, то нам је циљ. Имамо 67 предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом и смањује се број особа са сметњама, имамо 34 савеза која су на програмском конкурсу и 512 удружења која су при сектору за особе са инвалидитетом“, изјавила  је за ТопПрес Јулијана Станисављевић испред сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Фото: ТопПрес

Колико су оваква окупљања битна за кориснике Удружења сведочи и Славица Ђурић Павловић, председница Удружења „Загрљај“ из Тополе. Она наглашава да је програм реализован при савезу МНРО, а дводневни скуп је прилика да родитељи размене искуства.

„Данас имамо и програм Мала школа, у питању је рад са родитељима и породицама мале деце који се тек сусрећу са проблемима и са сметњама у развоју. Психолози ће водити психолошке радионице са родитељима док ће дефектолози и волонтери радити са децом то ће бити за викенд реализовано. Ми смо домаћини скупа, и план је да ово заживи. Овакви скупови су јако битни, ослушкујемо проблеме једни других размењујемо искуства успоставе се пријатељства, осмишљамо нове програме“, рекла је Славица Ђурић Павловић.

Фото: ТопПрес

Програмске активности се реализују при удружењу савеза МНРО, за младе, децу и старије особе са сметњама у развоју замишљена је реализација акционих дана у четири региона Србије.

„Већ смо одрадили програмске активности у јужној Србији јуче и данас је на реду централна и западна Србија и ту су јуче били представници 17 градова и општина који су представили рад својих Удружења, ко су корисници, какви су им планови, на које проблеме наилазе и како их решавају. Учесници ће добити нове идеје, знање, размена искустава, покретање различитих иницијатива за сарадњу.  Ми у оквиру Савеза реализујемо кампању, нису сви инвалидитети видљиви, да би скренули пажњу јавности да особе са сметњама у развоју и њихови инвалидитети нису физички видљиви, они изгледају као и остали грађани али им је потребна наша помоћ. Савез броји 53 Удружења на територији Србије и сва раде како им се дозволи у својим срединама зато и служе ови акциони дани како би видели шта коме недостаје“, казала је за ТопПрес Маријана Тарановић Тодоровић секретар Удружења за помоћ ментално недовољно развијених особа.

Фото: ТопПрес

Она истиче да особе са сметњама у развоју тешко функционишу, имају нижи степен интелектуалних способности,  школу завршавају по јупу 1 или 2.

„Такве особе тешко долазе до посла, због тога  при удружењима радимо радионице како би те њихове производе продали а њих обучили бар за основне занате.  Када објаснимо суграђанима шта радимо и где иде новац од продаје верујте да се доста грађана одазове. Удружење Загрљај је на добром путу, има подршку и локалне самоуправе, што је јако важно“, закључила је Тарановић Тодоровић.

ТопПрес

KOMENTARI