foto-thinkstock-foto-thinkstock-

Због сталног раста цене сирове нафте на светским берзама (барел брента прескочи 80 долара), гориво у Србији је протекле недеље поскупело око један динар. Бензин се продаје за 149,40 динара, евродизел за 158,98 и течни нафтни гас за 75,69 динара.

Уз мање осцилације тренд раста цене нафте непрекидно траје од средине фебруара, тако да се неминовно одражава и на велепродајне и на малопродајне цене горива у Србији и свим земљама у региону.

„У односу на почетак 2018. сирова нафта је поскупела 16,8 одсто, а овај ефекат је појачан и скоком курса долара око 1,7 процената. Бензин је у истом периоду поскупео 4,3 одсто, а дизел пет. Скок цена забележен је на бензинским станицама у свим земљама у окружењу“, каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Какав ће даљи тренд бити, када је реч о ценама на пумпама, зависиће пре свега од даљег кретања цена црног злата на берзама, што је у овом часу тешко предвидети, пише Политика у данашњем штампаном издању.

Закон о акцизама омогућава влади да смањи своје намете до 20 одсто и да их након престанка поремећаја цене нафте на светским берзама врати на законом прописан ниво, поручују из Удружења нафтних компанија Србије.

ТопПрес/ Извор: Политика