Ако вам неко долази у госте – мораћете да платите порез за то

Ако вам неко долази у госте – мораћете да платите порез за то

Усвајање закона о угоститељству, који је тренутно у скупштинској процедури, осим паушалног опорезивања власника смештаја, донеће и могућност електронске пријаве и одјаве туриста.

На овај начин постојаће и детаљан увид у кретање и боравак страних гостију и времену које проводе у нашим туристичким центрима, што је иначе пракса свуда у свету, пише „Политика“, и наводи да ће овај пројекат подразумевати и пријаву боравишне таксе.

Како кажу у Министарству трговине, први пут су се у Србији створили услови да се туризам и угоститељство системски регулишу са два засебна закона – законом о туризму и законом о угоститељству.

Неки од циљева закона о угоститељству су борба против сиве економије и унапређење пословног амбијента за физичка лица, која обезбеђују смештај. Испуниће се и дугогодишњи захтеви власника смештаја у објектима домаће радиности (куће, апартмани и собе) и сеоским туристичким домаћинствима да плаћају паушални порез што је већ пракса и у региону. Износ пореза би, како је планирано, требало да буде у висини од пет одсто од просечне бруто зараде у Србији у претходној години помножено бројем лежаја (максимално до 30) и категоријом туристичког места – наводе у ресорном министарству.

Они додају да је намера да власници смештаја легално раде током целе године уз релативно ниске обавезе. Мере паушалног плаћања пореза део су Закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана који је тренутно у скупштинској процедури.

ТопПрес/ Извор: Политика