профимедиапрофимедиа

Током недеље ће бити расписан нови конкурс за попуњавање упражњених јавнобележничких места за подручје 34 основна суда, најавила је министарка правде Нела Кубуровић.

– Верујемо да ће по окончању тог конкурса коначно сва места у Србији која до сада нису имала, добити јавне бележнике, и да ће сами грађани у тим срединама имати користити од њиховог рада – рекла је министарка и додала да данас постоји још 44 упражњена јавнобележничка места.

Министарка је подсетила да поред тога што се Министарство правде труди да убрза рад судова успостављањем електронске размене података, оно ради на јачању инфраструктуре, јер, како је истакла, добри услови рада омогућују и скраћење судских поступака.Кубуровић је нагласила да је Министарство правде, заједно са развојем Правосудног информационог система (ПИС), подједнако радило како на унапређењу рада судова, тако и јавних извршитеља и бележника и омогућило је свима да буду корисници ПИС-а, односно да имају могућност приступа електронским подацима различитих органа који су им неопходни током рада, попут база података МУП-а, Агенције за привредне регистре, или увида у матичне књиге умрлих, вечаних и рођених.- То је неопходно за рад бележника, с обзиром на то да су они данас надлежни да спроводе оставинске поступке, јер самим приступом тим подацима електронским путем и те како се убрзава и рад бележника, али и рад судова – рекла је Кубуровић.

Министарка правде Србије истакла је да јавни бележници од 1. јула имају нову дужност – према Републичком геодетском заводу, с обзиром на то да је почела примена новог Закона о упису у катастар непокретности.

– Управо јавни бележници ће бити основна контакт тачка за упис права својине у катастар непокретности – нагласила је Кубуровић.

Кубуровић је указала да управо захваљујући новим изменама закона, грађани су ослобођени вишеструког одласка на шалтере, а да ће јавни бележници бити ти који прикупљају податке и катастру електронским путем достављају оверене уговоре о промету непокретности.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс