Аларм у правосуђу, ко ће да нам суди – у наредних осам година већина судија иде у пензију

Аларм у правосуђу, ко ће да нам суди – у наредних осам година већина судија иде у пензију

Просечна старост судије у Србији је 52 године. Од две и по хиљаде, колико их тренутно суди, чак четвртина их је старија од 60 година а још хиљаду их је у шестој деценији. Аларм је упаљен јер, када за то дође време, у њихове столице неће имати ко да седне. Иако интересовање за индекс Правног факултета не опада, приправника је све мање. Разлога је неколико, а најчешћи је финансијски.

У наредних осам година, више од 60 одсто судија иде у пензију. Ко ће да их замени, односно ко ће да нам суди?

Драгана Бољевић из Друштва судија Србије, чланица радне групе, каже да неће имати кога да изаберу, због тога што људи виде правосуђе као лошу средину у којој не могу да остваре своје егзистенцијалне потребе.

„Слабо су плаћени, тражи се од правника са положеним правосудним испитом да месецима, више од годину ради бесплатно. Ако су и примљени, то је на одређено, што им онемогућава да добију кредит, да решавају егзистенцијална питања“, додаје Бољевићева.

Недостају јасни критеријуми за каријерно напредовање

Тренутно има око 1.600 судских помоћника – нису сви за судије, а неки од њих и не желе то да буду. Рачуница је да недостаје више од 600 сарадника, а само су 152 завршила Правосудну академију. Недостају и јасни критеријуми за каријерно напредовање.

Ана Кнежевић Бојић из Института за Упоредно право истиче да могућност каријерног напредовања није до краја развијена и постоје само три звања у која могу да буду изабрани судијски помоћници.

„Прво је након што положе правосудни испит, друго је након што имају две године радног искуства по положеном правосудним испиту. Треће постоји само по судовима републичке надлежности, апелационим судовима, који подразумева положени правосудни испит и шест година радног искуства, односно да испуњавају услов за судију вишег суда“, објашњава Бојићева.

Струка сматра да би помогле јаче материјалне гаранције.

Министарство: Пројекат „Искра“ уводи ред

Министарство финансија тврди да ће пројекат „Искра“, који на једном месту треба да окупи све који зараде примају из буџета, увести ред.

„Већ годинама уназад ми као Министарство финансија, скупа са надлежним Министарством за државну управу и локалну самоуправу, спремамо се за реформу плата у јавном сектору“, каже помоћник министра финансија Дарко Комненић.

Према подацима Друштва судија Србије, судије у Србији су најлошијеплаћене међу 47 држава чланица Савета Европе, осим у Казахстану и Молдавији. И не само они већ и други запослени у правосуђу.

ТопПрес/ Извор: РТС