Чачак – Од давнина Срби верују у алтернативну медицину и покушавају да сачувају здравље уз помоћ природних метода и лекова. Зна се да у појединим селима живе људи који знају да „намештају“ поломљене кости, баке које „померају“ желудац и могу да скидају брадавице. Мање позната метода, свакако је хиџама која своје корене вуче још из древних цивилизација. Кажу да је добра за опоравак читавог организма, детоксикацију у лечење многих бољки. Али, ако желите на овај начин да се опустите морате бити спремни на „малу жртву“. Један Чачанин бави се хиџамом већ неколико година Чачанима пушта крва, а није доктор нити вампир. Александар Гостиљац је дипломирани физиотерапеут и уз помоћ ове древне технике спасава људе стреса и болова.

„Процес се изводи тако што се првенствено уради масажа, да се тело припреми ха хиџаму како би се направила добра циркулација у телу, и да се мишићи опусте. Након тог процеса настављамо са кампинг или вакум масажом да би се одрадила још боља циркулација стујања крви кроз тело, такозвана сува хиџама“, каже за РИНУ Александар.

Александар није доктор, ни вампир већ мајстор за хиџаму, фото: РИНА

Главни алат у овој процедури су скалпел и чашице, са којима Александар барата након што тело попуно припреми за испуштање крви. Он на прецизно одређене тачке поставља прво чашице а касније кожу испод њих сецка.  Крв која потече  у том тренутку су токсини који заправо трују људски организам.

„Када се ишчисти та површина од токсина који недозвољавају кисеонику да храни нерве и мишиће, овим процесом прочишћава се крв и постаје богатија хранљивим материјама. На тај начин мишићи и остали делови тела полако почињу да се опорављају. Иако делује помало застрашујуће кад вам неко „пушта“ крв, хиџама је потпуно безболна и од ње човек може да има велику здравствену корист“, каже овај Чачанин.

Хиџама је древна техника којом су се људи лечили док није било таблета и сирупа, фото: РИНА

Ову технику Александар је усавршио у Сарајеву, али како каже увек може још да се учи. Свако тело састављено је од великог броја тачки и за сваку бољку се чашица ставља и кожа сецка због посебног здравстевног разлога. Прву хиѕаму радио је чланоцима своје породице, некима је радио чак и на лицу, а једино место од ког зазире да ради скалпелом до сада је потколенична јама.

„Хиџама може бити релаксирајућа, али врло често се користи и као решење за многе болести. Кога год да питате како се осећа након урађеног процеса  сви ће вам рећи да  осете неко олакшање у пределу у ком сте радили хиџаму. Људи који дођу са неким болом два до три сата након терапије, осете то лакоћу и нестанак бола и та терапија у принципу може да га држи од три до шест месеци. Нјавжније је само да све буде стерилно и руке веште и нема никаквих проблема“, рекао је Александар.

Фото: РИНА

Многи пацијенти који су се упустили у наизглед непријатну терапију пуштања крви, након завршетка промене мишљење и увек се изнова враћају по лек који како кажу доста помаже. То је како истиче овај Чачанин најбољи доказ да ради праву ствар.

ТопПрес/ РИНА