Топола – Опленачки крај од давнина је препознатљив по виновој лози и вину. Давне 1931. године краљ Александар Карађорђевић подигао је прву винарију под брдом Опленац, и он се сматра зачетником виноградарства на овим просторима. Од те године, креће све интензивније подизање засада под виновом лозом па се тако сада у општини Топола налази око 500 хектара винограда и око 15 винарија, од којих су неке још у припреми. Овакав потенцијал се без сумње може вишеструко искористити уз развој винског туризма.

Фото: ТопПрес

„Са развојем виноградарства и отварањем нових винарија полако се развија и вински туризам. Тај развој је приметан задњих петнаестак година али је у задњих пет година доживео експанзију поготово релација око Тополе и ка Аранђеловцу, само ту има око 15 винарија. Потенцијал винског туризма и спајање ових природних лепота које Шумадија има и Опленачко виногорје, свакако је будућност за читаву регију“, каже за ТопПрес Божа Александровић, власник винарије „Александровић“ из Винче.

Све природне лепоте укомпоноване са различитим винима, храном и смештајем, уколико се на паметан начин искористе могу бити велика развојна шанса Тополе, сматра власник једне од највећих винарија на овим просторима.

Фото: ТопПрес

„Да би гост дошао и остао треба синергизам више фактора. Нама је Бог пуно дао, питање је колико смо успели да покваримо оно што нам је дао, а дао нам је предивне пределе, прелепе брежуљке планине, брдско планинске пределе који су Богом дани за развој винског туризма. Ако правимо паралелу са Тосканом свакако да је потенцијал Шумадије једнак са њима. Вински туриста неће само поглед, природу, виноград, винарије, свакако је важан фактор гастрономија, отварање ресторана са националном кухињом и кухињом тога краја, суфицистираних ресторана, допринеће ће све већем броју туриста који ће долазити у Шумадију. С друге стране смештајни капацитети, тако смо слаби са тим, па без мањих хотела, бутик хотела, развоја приватног смештаја, сигурно неће бити развоја винског туризма“, наглашава Александровић.

Божа Александровић, фото: ТопПрес

Свакако једна од дестинација која је веома посећена када је у питању вински туризам је винарија Александровић. Иако је пандемија корона вируса утицала на туризам ова винарија је задржала

„У најјачим ударима короне нико није долазио, али како је почело да попушта ми који живимо у руралним подручјима свакако имамо већи потенцијал за бављење овим послом, односно винским туризмом, јер људи желе да изађу из града у села. Винарија Александровић је у 2020. години имала значајан број посета али када су нормални услови и године годишње нашу винарију посети између 12 – 15.000 људи. То су  гости који воле вино, природу, доста њих је странаца, али и наших“, рекао је власник винарије „Александровић“.

Фото: ТопПрес

Према његовим речима, бројни туристи воле овакав вид туризма, и уколико би се вински туризам спојио са верским и историјским  читава ова регија може да процвета и да добије једну димензију коју до сада није имала.

Фото: ТопПрес

„Некако се у прошлости није водило рачуна о туризму, причала се прича али се слабо шта радило ако наша Топола и читаво окружење немају довољно квалитетних смештаја да сместе око 50 људи онда сигурно да смо у прошлости нешто лоше одрадили. Надам се да ће заједнички дух који се јавља код млађих допринети да ће инвестирати у туризам, винарије, хотеле, гастрономију.  Потенцијал постоји а на нама је да ли ћемо то исправно водити и да ли ћемо знати да то правилно користимо. Да би се то све развило, потребно је да се сагледа стварност, упарити све људе који су дошли овде и инвестирали у објекте, винарије, повезати све то са туристичким организацијама локалном самоуправом и покренути иницијативу да се гради оно што недостаје, ресторани, бутик хотели, викендице, приватан смештај да се подигне на виши ниво и да се ради на екологији да имамо уређен простор око путева, винарија, да немамо оне силне врзине, пластичне кесе, већ да то буде уредно, чисто и онда ће се и број туриста из године у годину повећавати. Ово је синергизам више фактора, једно без другог не може, да би се постигао резултат мора да знате шта желите. Свакако постоје одређене мере које стимулишу а најзначајнија је Ипард очекује се мера 7, која подржава развој туризма у руралним срединама и мислим да ту може да буде велика шанса ако предузетници буду знали да то искористе“, мишљења је овај виноградар.

ТопПрес

Фото: ТопПрес