Чачак – Плодна земља на обалама Западне Мораве до сада се показала одличном за многе повртарске и воћне културе. Иако надалеко позната по засадима кромпира и лубенице, у селу Јежевица породица Аничић одлучила се за производњу диња, а због те одлуке никада се нису покајали.

– Ми смо хтели да покушамо нешто другачије и одлучили смо се за дињу. Оно што је пресудило јесте и исплативост. До сада неких пола деценије колико радимо диње, рачуница је била доста задовољавајућа, надам се да ћемо и у будућим годинама бити задовољни, како са приносом, тако и са квалитетом, рекао је за РИНУ млади пољопривредник Алекса Аничић.

 

Он се неколико последњих неколико година бави производњом диња, а ове године због лоших временских услова како истиче закаснило се са садњом, па це сочни плодови каснити и на тезгама.

– Временске прилике су значајно ове године утицале на засад диње, посебно киша, јер смо са садњом каснили негде од 20 до месец дана. Ми смо диње ове године посадили између 15 и 20 јуна. Ове године дињу имамо на негде око хектар И по, надамо се да ће добро родити ове године, мада ће свакако стићи са закашњењем од неких 20-ак дана, рекао је  Алекса.

Овај млади пољопривредник је покушао да одгонетне и реши вечиту дилему.

– Стално се поставља питање је то шта су диње, воће или поврће. За мене је то воће, по неком мом мишљењу ии искуству, закључује Алекса.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА