foto GZS foto GZS

Почела је да се врши анкета у пољопривредним газдинствима коју врши Завод за статистику: А шта желе анкетари и да ли треба да их примите? Драгана Марковић из Завода за статистику објаснила је да је реч о анкети о структури пољопривредних газдинстава.

„Наших 505 анкетара је кренуло на терен. Посетиће 120.000 газдинстава која су изабрана као узорак и ова анкета се спроводи да би се ажурирали подаци пописа пољопривреде. Попис се спроводи сваких 10 година, а на сваке 3 године ове анкете, како би се ажурирали подаци између два пописа“, објаснила је она, истичући да је циљ да се прате промене и утицај аграрних мера и све остале анализе.

“ У нашем регистру има 630.000 газдинстава и одатле је изабран репрезентативни узорак за ниво Србије, региона, области и општина“, каже Марковић и додаје да су заступљена како велика, тако и мала и средња газдинства.

„Слободно могу да приме анкетаре, сваки податак који се да статистици је заштиће, не само јер закон обавезује да се чува као тајна“, поручује она.

Марковић је објаснила да је реч о питањима као на попису – земљиште, број стоке, механизација, број радника на том газдинству.

А шта се дешава уколико неки домаћин одбије да прими анкетаре?

„Ми се трудимо да им објаснимо да је у интересу свих да нас приме. Постоје и неке законске казне за оне који одбију, али ми не прибегавамо томе, трудимо се да објаснимо да је у интересу обе стране“, каже она и истиче да су то подаци који се збирно користе, а не да се шаљу некоме другом због пореза, контроле и сл.

„Анкета траје 2 месеца, до краја новембра. Очекујемо да ће на пролеће бити први резултати и студије стања у пољопривреди“, додала је она.

ТопПрес/ Извор: Б92