Фото: ТанјугФото: Танјуг

Држава и Општина Аранђеловац прошле године доделили су неколико стотина милиона динара подстицајних средстава пољопривредницима: добили су 23 трактора и подигли засаде воћа на више од 300 хектара.

Породица Лазаревић воћарством се бави од 2004. године. Воћњаци јабука површине тридесет хектара  и три хектара трешања достигли су пун род. У току је резидба.

Лазаревићи  сваке године засаде  по пет хектара воћа,  јабука кажу има довољно, па подижу трешње, којих нема довољно на тржишту. Све раде сами, од производње воћа, наводњавања, заштите противградним мрежама и складиштења у модерној хладњачи, до прераде.

„Сав род прерадимо у сокове које радимо без шећера и адитива, здраве комбинације – јабука, цвекла, шаргарепа – и седамдесет одсто производње извозимо“, каже Гавра Лазаревић, власник компаније „Грини“ која се бави и производњом делова за противградне системе.

У Орашцу је стотинак хектара под воћем, остали мештани баве се сточарством. Мика Јаковљевић има шездесет говеда, највећи је произвођач млека у том крају.

„Локална самоуправа већ пет година додатно помаже пољопривредницима. У нашој општини има на стотине хектара необрадјене, запарложене земље и то полако подстицајном мерама мењамо“, каже Бојан Радовић председник Општине Аранђеловац. „За пет година из општинског буџета издвојено је 120 милиона динара, наше пољопривреднике ослободили смо плаћања пореза на пољопривредно земљиште и уштедели им још 300 милиона динара.“

Држава улаже у примарну пољопривредну производњу али, по речима министра Бранислава Недимовића, инсистира на развоју прерађивачких капацитета, јер се ту остварује највећа добит у пољопривреди.

„Влада и министарство дају финансијску подршку за такве предузетничке подухвате, важније је да продајемо финанлни производ него сировину“, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Пољопривреда је 2016. године, са остварених 4 милијарде динара учествовала у бруто друштвеном производу са 10 одсто, уз прерађивачке капацитете, могло би и више.

ТопПрес/ Извор: РТС