Државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић изјавила је данас да је неопходно да штедимо енергију како бисмо што мање новца издвајали за увоз током зиме и поновила да неће бити рестрикција електричне енергије, као и да ће грејна сезона почети на време.

„Имамо довољне количине гаса и мазута“, казала је Атанацковић, саопштено је из Министарства рударства и енергетике.

Атанацковић је подсетила да је пре месец дана Министарство објавило необавезујуће препоруке за смањење потрошње енергије за домаћинства, установе, институције, јавна предузећа и пројектовали су да се на тај начин може уштедети 15 одсто енергије.

„До сада је 35 од 39 јавних предузећа доставило планове штедње, међу којима је и ‘Електропривреда Србије’ која је велики потрошач и очекујемо да ће и остала предузећа ускоро доставити своје планове које ћемо представити на нашем сајту“, казала је.

Указује да се морају променити навике и однос према електричној енергији чињењем малих корака који доприносе смањењу потрошње, а који не утичу на безбедност и комфор.

Државна секретарка је казала да је Министарство представило значај штедње електричне и топлотне енергије и пре почетка енергетске кризе у априлу 2021. године када је донет нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг