Август ће ове године бити топлији од јула

Август ће ове године бити топлији од јула

Прва половина лета биће топла са честом појавом непогода и падавина локално, док се у августу очекује мање падавина и више сунчаних и топлих дана него у јулу, рекао је данас метеоролог РХМЗ Недељко Тодоровић.

Говорећи за К1 ТВ, он је истакао да ће дани током јуна и јула бити топлији али са честом појавом пљускова и грмљавинама локално, док се за крај јула и август – очекује мање падавина и више сунчаних и топлих дана.

Очекујемо да август буде топлији у односу на јули, и уопште прву половину лета које метеоролошки почиње од јуна“, рекао је он.

Говорећи о грмљавинама, Тодоровић је рекао да је њихова сезона од краја априла до почетка октобра, као и да је максималан број грмљавинских облака крајем јуна и у првој половини јула.

Он је истакао да грмљавински облаци настају за 5-10 минута на неком микро месту, по правилу поподне.

„Прва ствар је превентива. Ако се иде на било где на отворено, да се гледа прогнозу за грмљавинске облаке. Ако су већ напољу да оде до првог чврстог објектакада се чује прва грмљавина. По грмљавини никако не треба бити на пољани, ни у води, нити уз усамљено дрво“, рекао је он.

Додао је да ко се затекне на отвореном у природи да нађе шибље или шикару где може да легне или чуцне.

„Само да човек не штрчи изнад равнине“, рекао је он.

Професор ЕТФ-а у пензији Милан Савић рекао је да се по грмљавини треба сакрити у затворени простор, или наћи заклон поред зграда.

„Аутомобил је добра заштита, никако отворени простор. Треба избећи природу ако се очекује грмљавина“, рекао је он.

Станови који су заштићени громобранском инсталацијом су безбедни, истакао је Савић и додао да може да постоји проблем код нелегалне градње.

„Није нужно да се склањамо од прозора. Ако је громобранска заштита урађена како треба, свеједно на ком сте спрату зграде кад је грмљавина“, рекао је он.

Истакао је и да компјутере и телевизоре треба заштити уређајима за пренапонску заштиту како не би дошло до њиховог оштећења.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI