Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић рекао је данас да ће наша земља имати довољно гаса до краја грејне сезоне, по прихватљивим ценама за грађане и индустрију и да влада и „Србијагас“ већ почињу припреме за наредну грејну сезону.

„У суштини имам две добре вести, једна је да нас Бог гледа, па су температуре високе. До сада је од почетка грејне сезоне дневна потрошња варирала између 10 и 13 милиона метара кубних. У овом моменту до 1. јануара можемо из правца Турског тока да имамо 11 милиона кубика, од чега највећи део врло повољно из оне нафтне формуле коју су договорили председници Вучић и Путин, један део је по значајно нижој цени него на ТТФ-у, а од 1. јануара ћемо моћи да имамо 13 милиона кубних метара дневно“, рекао је Бајкатовић за Танјуг.

Додао је да у складишту Мађарској имамо тренутно ускладиштено нешто више од 300 милиона метара кубних, уз могућност да упумпавамо до шест милиона метара дневно.

„Кад то све саберете, Србија је сигурно енергетски безбедна, а при томе до краја грејне сезоне нећемо потрошити ни један једини метар кубни из Бантског Двора, где имамо 286 милиона метара кубних гаса“, рекао је Бајтовић.

Објаснио је да ће очекивана дневна потрошња у јануару, ако баш буде хладно, бити око 14 милиона метара кубних, уз пикове у којима ће се трошити до 17 милиона кубика.

„Каоко се види из претходне математике, Србија ни једног тренутка неће бити угрожена по питању гаса, ни по количинама у укупном збиру, ни по вршној потрошњи и на крају сезоне остаће нам пун Банатски Двор“, нагласио је директор „Србијагаса“.

Додао је да се од поменутих количина, три милиона кубних метара гаса дневно троши на производњу електричне енергије у термоелектранама-топланама, што омогућава да се смањи увоз струје.

Бајатовић је подсетио да ће од 1. јануара гас поскупети 11 процената и најавио да ће у току 2023. бити још мањих поскупљења, али тако да ће и грађани са најнижом платом моћи да плате грејање.

Он је истакао да је Влада Србије у буџету планирала 800 милиона евра за набавку гаса за наредну грејну сезону 2023/2024. што ће, уз кредитна задужења које ће „Србијагас“ узети од банака, бити довољно да се набави неопходне количине гаса за грејање и индустрију у сезони од које сви очекују да ће бити кризна на тржишту гаса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг