Рудник – Готово да нема детета које није чуло за Ивицу и Марицу и чувену кућицу у шуми направљену од чоколаде са прозорима од шећера. Ова позната бајка која је незаобилазни детаљ свачијег детињства испричана је на један јединствен начин и то на Руднику, познатој српској планини где се налази „Холивуд“ место које плени својом лепотом и атрактивном понудом.

Фото: приватна архива/ТопПрес

Иван Јаковљевић или како су га овдашњи мештани назвали „Иво Цар“ оправдао је дословце свој надимак и за крај где живи учинио је много. Својом домишљатошћу и креативношћу од обичне ливаде направио је Холивуд на српски начин – место где се сваке године окупља на стотине туриста.

фото: приватна архива/ТопПрес

Али ту није стао, већ сваке сезоне управо на овом месту осмисли неки нови детаљ који ће их на чувену српску планину поново довести. Овог лета, на Холивуду ‘никла’ је нећете веровати, кућица од чоколаде а испред ње бака и Ивица и Марица.

Иван Јаковљевић дочарао бајку на свој начин, фото: приватна архива/ТопПрес

„Жеља ми је била већ неколико година уназад да бајку ‘Ивица и Марица’ илуструјем тј. изградим онако како је ја видим. То ми је омиљена бајка из детињства, па је највећи мотив за изградњу било баш то. У изградњи су учествовали сви из моје породице, највише отац Зоран који ми је помагао у заваривању металне конструкције од које је, у основи, изграђена кућица од слаткиша. Комшија Драган  ми је помагао у изради крова који смо направили од ОСБ табли и теголе. Након шест месеци посвећеног и напорног рада, напокон сам завршио нови пројекат и бајку дочарао на јединствен начин“, рекао је за ТопПрес Иван Јаковљевић са Рудника.

Бака из бајке, фото: приватна архива/ТопПрес

Пола године је било сасвим довољно Ивану и његовим најближима да ту идеју спроведу у дело. Кућица као и три главна лика ове бајке употпунили су туристичку понуду Холивуда која је првенствено намењена деци.

фото: приватна архива/ТопПрес

„Овде је доста различитих детаља за децу, Холивуд је урађен тако да има мотива и за старије па је боравак на овом месту идеалан за породице са најмлађим члановима. Покушали смо и верујем да смо успели, посетиоци ће дати своју оцену за наш нови детаљ на планини. Уложили смо максимум труда и идеја да слику из бајке пренесемо у оригиналу. Ивица, Марица и бака изграђени су од арматуре на коју је постављена танка мрежа и на њу касније свеж малтер који је обликован специјалним алатом за вајање. Када су се скулптуре осушиле, офарбао сам их акрилним бојама за бетон“, објашњава Иво.

Иво са породицом месецима радио на изради новог детаља на Холивуду, фото: приватна архива/ТопПрес

Овај домишљати Рудничанин исказао је захвалност првенствено својим родитељима, супрузи и деци који су имали слуха за његове идеје. Како је рекао у будућности на овом месту посетиоце очекује још низ новитета који ће боравак на српском „Холивуду“ учинити незаборавним.

ТопПрес

фото: приватна архива/ТопПрес
фото: приватна архива/ТопПрес
фото: приватна архива/ТопПрес