Топола – Батиша Ивовић из Тополе од детињства се бави сакупљањем старог новца. Како каже, новчанице је прво прикупљао од својих предака а онда су му и пријатељи поклањали а несто је новца остало и са путовања. Тако сада његова збирка старог новца броји на десетине примерака од двадесетих година прошлог века па све до данас.

Фото: ТопПрес

„Прва новчаница је из 1929. године од сто динара потом се ту налази већина новчаница из година које су долазиле касније како се смењивао новац тако је ова збирка и прављена. Поред новчаница које сам стално додавао ја сам одштампао и све оне новчанице које су обележиле тај период уз детаљан опис изгледа, годину када је одштампана. Нешто новца је од пријатеља, родјака, нешто је остало у кући углавном су служиле за игру код деце а ја сам их сачувао од заборава“, каже Батиша Ивовић.

Фото: ТопПрес

Он истиче да је на припреми ове вредне збирке новца радио петнаестак година а поред новца он је сакупљао и значке, бонове, поштанске маркице. У његовој колекцији налази се и новац из иностранства.

„Нешто новца је остало кад смо путовали из Мадјарске, Чешке, Бугарске, Румуније увек сам се трудио да употпуним колекцију и сакупљаћу док сам жив“, наглашава овај заљубљеник у старе новчанице.

Фото: ТопПрес

Поред лепоте израде новца и квалитета папира Батиша наглашава да је новац пре рата имао већу вредност него сада. Његова колекција је од велике вредности али Батиша Наглашава да је никада не би продао.

„сакупљао сам како би се некада неко сетио тих лепих ствари. Ово нема цену и сачуваћу да се некада неко подсети старих времена, има Народна Банка имам и ја и остаје мојим наследницима у аманет“, одлучно каже овај Тополац.

Фото: ТопПрес

Иначе, динар је 12. децембра 1873. постао званични српски новац, доношењем Закона о ковању српске сребрне монете а од тада до данас пратило га је неколико успона и падова.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес