У периоду од 20. до 26. јануара било је 5.480 заражене деце школског узраста, а с обзиром на то и на чињеницу да се омикрон варијанта вируса брзо шири из Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ поручују да ученици и запослени у школама морају да се придржавају општих мера превенције у борби против ковида-19.

У саопштењу постављеном на сајту Института наведено је да те мере подразумевају правилно коришћење заштитних маски, одржавање физичке дистанце, редовну и правилну хигијену руку, као и редовно чишћење и дезинфекцију простора школе уз добро проветравање школских просторија.

Просторије је неопходно проветравати на сваком школском одмору, као и између смена, а када временски услови дозволе, препоручује се одржавање наставе уз отворене прозоре.

Такође, велики значај имају и изолација потврђених случајева инфекције, тестирање, праћење контаката и карантин.

Из Батута упозоравају да ученици не треба да долазе у школе уколико имају блиске контакте са зараженим члановима породице, већ треба да остану у кућној изолацији пет дана од момента контакта.

Уколико се у том периоду не појаве симптоми болести карантин се прекида без тестирања.

Као један од специфичних облика превенције издвојена је вакцинација.

Према тренутно расположивим подацима доступне вакцине обезбеђују висок ниво заштите, а посебно од развоја тежих облика болести и смртног исхода, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг