Топола – Последња седмица пред велики Васкршњи пост назива се Бела, а седми дан – Беле покладе. Свих седам дана тзв. Беле недеље  у знаку су маски и поворки. По селима, некада и старији а сада углавном само деца, маскирају се и обилазе комшије не би ли их даривали ситним поклонима али најважније од свега је сачувати обичај. Старији мештани се присећају како је некада изгледала Бела недеља, па препричавају:

„Целе седмице се маскира и обилази село, али недеља је најважнија. Ми смо раније ишли и у суседна села, сакупи се нас неколико, певамо, смех, шала. Дарују нас оним што се има у кући, најчешће је то била сланина, јаја, по неки слаткиш, воће. Добијали смо и по неки динар углавном у металу, ваља се тако. На крају дана се деле сакупљени поклони, срећи тад није било краја. Сада због овог вируса и то се доста променило, деца не могу да се окупљају у већем броју и да шетају по селу, него ето тако мало у комшилуку чисто да сачувају обичај“.

Иако су се времена променила најмлађи у селима око Тополе од заборава чувају обичаје везане за Белу недељу. Различити костими и шминка јаких боја и даље су актуелни а поента је изгледати старије и бити максимално маскиран како нико не би могао да препозна ко је заправо испод маске.

„Једва чекам да дођем из школе и да са другарима идем у маскирану шетњу. Маме и баке нас облаче и то су углавном њихове ствари које нама никако не стоје добро али то и јесте циљ да будемо што више маскирани како нас нико не би препознао. Највише добијамо слаткише и јаја, по некад се деси да се падне јер  ове хаљине су дугачке,  па да се по неко јаје и разбије али ипак на крају дана имамо пуну корпу дарова“, поносно каже Марко.

Бела недеља и маскирани малишани, фото: ТопПрес

У селу Загорица код Тополе троје малишана маскираних лица посетили су своје комшије и многима измамили осмех на лице а њихова креативност награђена је даровима.

„Да бих све било по пропису за разлику од ношења класичних маски они су имали чарапе и мараме преко лица, успели су да сачувају обичај а и да насмеју људе у овом тешком периоду. Њихову креативност наше комшије су даривале разним слаткишима, воћем, јајима, а ту се нашао и по неки динар, све је и даље као некада“, рекла је Весна Милојевић.

У поноћ почиње Велики васкршни пост, 7 седмица посвећених прослављењу Бога и очишћењу душе и тела.  Циљ је да се у Часни пост, који почиње у поноћ, уђе без греха. Јер, да би Бог опростио људима, морају и они међусобно да праштају.

TопПрес

Маскирани клинци и у самој вароши, фото: приватна архива