Бензин и дизел поново појефтинили, склизнула и цена ТНГ

Бензин и дизел поново појефтинили, склизнула и цена ТНГ

Тренд свакодневног снижења цена горива, који је пре свега обрадовао наше возаче, настављен је и у понедељак. На већини бензинских станица у Србији осванули су нови ценовници нижи за динар до два у односу на крај, а и до пет динара у односу на почетак претходне седмице!

Тако се у понедељак, на пумпама НИС, које последњих дана предњаче у мењању ценовника, литар безоловног бензина од 95 октана продавао за 150,20 динара. Литар евродизела је коштао 164,40 динара.

Појефтинио је, након дужег времена и течни нафтни гас (ТНГ) који је са 85,20 „склизнуо“ на 82,90 динара за литар.

Ниже цене имају и квалитетније, адитивима обогаћене или додатно пречишћене врсте горива, као и оне ектански јаче, па је тако на пумпама НИС све популарнији „Г драјв 100“ бензин продаван по 160,20 а „Г драјв дизел“ по 169,40 динара за литар.

– Цена сирове нафте на светском тржишту је пала и био је потребан известан период и да се тај тренд рефлектује и на нашим бензинским станицама. Свему погодује и стабилан курс динара у односу на долар и евро – објашњава Мирослав Велицки, председник Удружења приватних бензинских станица Србије.

Ови параметри, цена сирове нафте на берзама, однос динара према евру и долару, али и однос евра према долару су и кључни фактори који одређују цену деривата у Србији.

Тренутно нема никаквих наговештаја да ће се било шта од ових параметара драстичније мењати у наредном периоду, па се може очекивати устаљен ценовник на бензинским станицама.

Продавци горива на бензинским пумпама кажу да је тешко оценити, без подробније анализе, за колико је порасла продаја горива (баш као и за пад потрошње приликом поскупљења) али је евидентно да је „продаја живнула“.

– И даље људи купују за устаљен износ од хиљаду или две-три хиљаде динара, мада има и оних који увек кажу „мајсторе, сипај до врха“ – каже Драган С. са једне београдске бензинске пумпе. – Једино сви мисле да с обзиром на пад цена сирове нафте и деривата на светским берзама, гориво код нас сувише споро појефтињује.

БАРЕЛ ОКО 60 ДОЛАРА

Цена сирове нафте типа „брент“ у понедељак је на светским берзама била 61,67 долара за барел.

Пре два месеца, 4. октобра, нафта овог типа коштала је 83,83 долара за барел.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI