Бензин је у Србији од јануара ове године појефтинио 20,50 динара, дизел 25,40, а аутогас 13,70 динара.

Цене и даље падају јер појефтињује нафта на светским берзама, па барел нафте „брент“ кошта мање од 20 долара, а пре неколико година је коштао и 110 долара.

Просечна садашња цена бензина је 129,40 динара за литар, дизела 138,90, а аутогаса 70,90 динара за литар, а у њима више од 60 одсто чине порези и друге дажбине које иду у буџет Србије. У цени дизела, на пример 86 динара су дажбине.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић рекао је за Бету да је цена америчке нафте, која се не користи на домаћем и европском тржишту, а чија је испорука договорена за мај, у петак прошле недеље отишла у минус.

„Барел америчке нафте је у берзанским котацијама за испоруку у мају коштао минус 18 долара, у понедељак минус 37, а јуче минус 14 долара“, рекао је Мићовић.

Додао је да је то берзанска аномалија која до сада није забележена, и објаснио да би то значило да продавци треба да плате купцима што су узели нафту јер су складишта у свету препуна.

Мићовић је оценио да је превелика понуда америчке нафте за фјучерсе који предвиђају уговоре о испоруци за одређени термин последица смањене тражње због пандемије вируса „ковид-19“ и превелике производње.

Он је рекао да је Саудијска Арабија у оквиру Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и Русије као придруженог члана предлагала да се смањи производња за 1,5 милион барела дневно, али да Русија то није прихватила након чега је Саудијска Арабија повећала производњу.

Након што је то потпуно пореметио понуду и тражњу и цене нафте земље извознице су биле приморан на нови договор који предвиђа да се дневно смањи производња нафте за десет милиона барела од 1. маја до јула, а затим за осам милиона барела дневно.

Следеће године, производња по том договору смањиће се за шест милиона барела дневно, али према речима Мићовића то неће бити довољно и производња ће морати још да се смањи.

ТопПрес/ Извор: Бета