Берба кајсије завршена у рекордном року: Мраз  десетковао и овогодишњи принос (ВИДЕО)

Берба кајсије завршена у рекордном року: Мраз десетковао и овогодишњи принос (ВИДЕО)

Топола – Овогодишња берба кајсије завршена је у рекордном року и трајала је свега пар дана, док у бројним засадима бербе није ни било јер је мраз на појединим локалитетима обрао целокупан род кајсије. На плантажи код Слађана Ђорђевића у Горњој Трнави, пролећни мраз је обрао више од половине овогодишњег рода, тако да је уместо очекиваних пет тона овог лета из воћњака на откуп отишло око 1.200 килограма.

„Засад је старости седам година, сорте Роксана и Кечкеметска ружа, добро је понела пролетос, међутим, мраз нас је уништио па нам је остало кајсије негде око 1.200 килограма, што је неких 25 одсто од целокупног приноса. Цена није била лоша, коштала је око 100 динара за килограм, али шта вреди кад немамо шта да наберемо“, каже за ТопПрес Слађан Ђорђевић.

Слађан Ђорђевић, фото: ТопПрес

Високе температуре у претходном периоду, утицале су на квалитет кајсије, ипак прва класа мора да задовољи критеријуме купаца.

„Прва класа треба да буде више обојена али обзиром на високе температуре није стигла да добије ту потребну обојеност већ је брзо добила жуту боју и почела је да мекша.  Сви траже да буде идеалан плод али обзиром да је има мало нису много строги на откупу може да прође и са неким ситнијим оштећењем“, објашњава овај воћар.

И ове године мраз обрао већи део рода, фото: ТопПрес

Према речима воћара, из године у годину, све је тежа ситуација што се тиче кајсије. Иако је цена солидна и од кајсије би остварили солидну зараду, мраз у пролеће обере већи део рода, због тога на појединим локалитетима ове године кајсије није било ни за јело.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

 

 

KOMENTARI