На Дан победе, 9. маја, биће одржана интернационална манифестација „Бесмртни пук”. Прошле године ова акција у Србији била је одржана у шест градова, али због великог интересовања грађана 2019. ће се марширати у 11 и то у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Крушевцу, Кикинди, Сомбору, Панчеву и Параћину.

„Велике жртве у свим ратовима, обавезују нас да поносно корачамо заједно, под једном заставом. Понесите слике предака и страдалих у ратовима деведесетих и придружите се бесмртном пуку у 11 градова Србије”, наводе из организације ове манифестације.

Иначе, „Бесмрни пук” се одржава сваке године на Дан победе 9. маја. Овај покрет је потекао у Русији, формално за годину почетка узима се 2011. када је улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату. Прошле године у Москви у „Бесмртном пуку”, поред Путина марширали су и Александар Вучић и председник Израела Бенјамин Нетанјаху. Ова акција је 2018. одржана у око 40 земаља света, укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе у где је „Бесмртни пук“ марширао у више градова.
Занимљиво је да је прошлогодишњи „Бесмртни пук” у Београуд био један од најбројнијих у читавом свету изван територије бившег Совјетског Савеза.

Шетња ће бити одржана без било каквих политичких обележја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер.

ТопПрес/ РИНА