Бесплатан одмор за 16800 пензионера конкурс отворен до 21.4.

Бесплатан одмор за 16800 пензионера конкурс отворен до 21.4.

Пензионери чија примања нису већа од 30.978 динара, могу до 21. априла да се јаве на конкурс за бесплатну рехабилитацију, који је објавио Републички Фонд за пензијско и инвалидско осигурање, изјавила је за Танјуг Јелица Тимотијевић из тог Фонда.

Према њеним речима, право да конкуришу имају пензионери из све три категорије, дакле старосни, породични и инвалидски, под условом да немају друга лична примања осим пензије и да претходне две године нису ишли на рехабилитацију у бању о трошку Фонда ПИО.

„Право на бесплатан одмор имају и пензионери који примају тзв. сразмерне, односно делимично домаће, а делимично стране пензије, под условом да те две пензије када се саберу нису веће од 30.978 динара“, каже Тимотијевић и додаје да би пензионери требало да се обрате удружењима пензионера према месту пребивалишта или филијалама Фонда ПИО где могу да узму образац пријаве.

Најстарији се у удружењима и филијалама и пријављују за рехабилитацију за шта је неопходно да доставе чек од пензије, корисници иностраних пензија извештај из банке, као и медицинску документацију.

За пензионере који су слепи или слабовиди, важно је да знају да имају право на пратиоца током боравка у бањи и да Фонд ПИО покрива трошкове путовања и смештаја пратилаца.

“ Фонд ПИО ће 21. дана од дана када се оглас затвори објавити прелиминарну ранг листу коју ће пензионери моћи да виде на огласним таблама у удружењима пензионера или у филијалама ПИО фонда. Они који се нађу испод црте, а сматрају да су оштецени, моћи ће у року од пет радних дана да упуте приговор.

“ Фонд ПИО покрива путне трошкове од места пребивалишта до бање и назад, пун пансион за 10 дана колико опоравак траје, смештај, лекарски преглед при уласку у бању, лабораторију, ЕКГ, све што је потребно, разговор са лекаром који прописује три терапије које корисник мора да добије у зависности од здравственог стања“, каже за Танјуг Тимотијевић.

Према њеним речима за рехабилитацију пензионера је ове године опредељено 552 милиона динара, а на одмор ће бити послато 1.300 пензионера више него прошле године.

О томе када ће реализовати свој одмор пензионери се сами договарају са бањама, у складу са својим жељама и могућностима бања.

Тимотијевић наглашава да чланство у удружењу пензионера није услов да би неко ишао на рехабилитацију јер је ова погодност намењена свим пензионерима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI