Вредност акције Аеродрома „Никола Тесла“ скочила је од почетка овог месеца за непуних седам одсто на 904 динара. Раст цене забележиле су и акције НИС, што значи да сви који нису продали бесплатне деонице данас на својим рачунима имају око 300 динара више него пре два месеца. Практично, грађани који нису продали бесплатне акције, нити су подизали новац од дивиденде, по основу бесплатних деоница могу да добију 10.654 динара.

Једна акција НИС на Београдској берзи јуче је вредела 730 динара, а пет колико их је сваки грађанин добио укупно 3.650 динара. Истовремено једна акција Аеродрома (колико је добио сваки од око четири милиона грађана) истовремено вреди 904 динара. На име дивиденди током претходних неколико година компаније НИС, Аеродром и Телеком сваком грађанину су уплатили по укупно 4.400 динара, од чега је 1.300 динара дивиденда коју је током ове године исплатио Аеродром „Никола Тесла“. Грађанима је на рачун претходно уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

Да подсетимо, по пет акција НИС почетком 2010. године добило је 4,8 милиона грађана који су потом добили и по једну акцију Аеродрома „Никола Тесла“, а затим и по 31 акцију Телекома. Њима, међутим, не могу трговати на берзи, али по основу добити ове телекомуникационе компаније могућа је исплата дивиденде.Како до новца

Новац од дивиденде, укупно 6.300 динара, грађани могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и реченица да хоћете да подигнете новац по основу дивиденде. Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти новац од дивиденде могу да подигну у својој банци.

С друге стране, новац од акција НИС и Аеродрома могу да добију само уколико деонице продају, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају.

ТопПрес/ Извор: Блиц бизнис