Иницијатива „Дигитална Србија“ саопштила је да ће сва три мобилна оператора у Србији омогућити пет гигабајта бесплатног интернета месечно до краја године за ученике из 424 друштвено осетљиве породице.

Идеја за овај облик подршке ученицима из осетљивих група дошла је из Иницијативе „Дигитална Србија“ и одмах су је прихватила сва три оператора, компаније Телеком Србија, Теленор и Вип мобиле, наводи се у саопштењу. Овом акцијом обухваћена су домаћинства у 28 градова и општина широм Србије – од Бечеја на северу до Бујановца на југу и од Чајетине на западу до Књажевца на истоку земље.

У сваком од 424 домаћинства је бар један ученик са приступом мобилном уређају на коме до сада није постојао интернет.

Током епидемије, сва три мобилна оператора омогућила су да обавезно образовање у Србији остане бесплатно у сваком смислу те речи и током ванредних околности, истиче се у саопштењу.

Како се школска настава, поред телевизије, преселила и на интернет, све три компаније престале су да наплаћују саобраћај на највећим образовним интернет платформама као што су Моја школа или портал за учење програмирања Петља.

Иницијатива „Дигитална Србија“ идентификовала је домаћинства која ће бити подржана кроз ову акцију уз велику помоћ Дечије фондације Песталожи и ЦИП – Центра за интерактивну педагогију.

Значајан допринос овој иницијативи дале су и друге партнерске организације цивилног друштва, додаје се.

Песталожи се укључио у ову акцију као организација која је, на основу анализе потреба ученика и школа, набавила на стотине таблета, штампача и другог потребног материјала.

ТопПрес/ Извор: Танјуг