foto tanjug foto tanjug

Министарство просвете ове године набавиће бесплатне уџбенике за 84.348 ученика, а за те сврхе као и набавку публикација за школске библиотеке издвојено је 611.372.929 динара.

Право на бесплатне уџбенике имају ученици из породица које примају социјалну помоћ, ђаци са сметњама у развоју и инвалидитетом, као и треће и свако наредно дете у породици, без обзира на материјални статус.

„Свесни тешке економске ситуације са једне стране, а ограничени средствима из буџета са друге, желимо да у школској 2018/2019. години пројектом Набавка уџбеника и других наставних средстава за ученике основних школа обухватимо што већи број ученика основних школа“, кажу за Танјуг у Министарству просвете.

Да би бесплатне уџбенике добило треће и свако наредно дете у породици неопходно је да још двоје деце буде у систему школовања.

Ученици из социјално угрожених породица добиће уџбенике о трошку Министарства просвете уколико њихови родитељи доставе школи доказ да су примаоци социјалне помоћи.

О деци са сметњама у развоју школе већ имају евиденцију.

„Школе су већ пријављивале ученике који остварују право на бесплатне уџбенике и закључно са 19. мартом и према евидентираним пријавама право на бесплатне уџбенике остварује 84.348 ученика, по свим наведеним категоријама“, кажу у Министарству просвете.

Прошле године бесплатни уџбеници обезбеђени су за 86.000 ученика, а за те сврхе и набавку публикација за школске библиотеке издвојено је 597.330.838 динара.

Ученици млађих разреда основне школе добиће уџбеничке комплете за математику, српски или матерњи језик, свет око нас, природу и друштво и страни језик.

У старијим разредима предвиђени су уџбенички комплети за математику, српски или матерњи, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

ТопПрес/ Извор: Танјуг