Без договора пензионера и Владе Србије око повећања пензија

Без договора пензионера и Владе Србије око повећања пензија

На данашњем састанку представника три највеће пензионерске организације са премијерком Аном Брнабић и министрима финансија и рада, Синишом Малим и Даријом Кисић, није постигнут конкретан договор, али председник Удружења синдиката пензионера Србије Милан Грујић каже да је за пензионере најважније да је од стране представника владе показана добра воља да се стандард пензионера поправи.

„Нама је важно да су представници државе разумели да је неопходно да због поскупљења која смо имали последњих месеци, и пензије буду повећане. Сагласни смо око тога да пензије морају да се повећају, разлика је само у висини и динамици повећања“, рекао је Грујић за Танјуг.

Објашњавајући разлику у ставовима, навео је да су из пензионерских организација предлагали да се пензије у новембру и децембру повећају за 24 одсто, а од јануара за 19,3 одсто, док су представници Владе на становишту да повећање у новембру и децембру буде девет процената, а од јануара 16.

Према Грујићевим речима, разговарало се и о кориговању швајцарске формуле за усклађивање пензија.

„Речено нам је да ту постоје два начина. Један је да се повећа удео зарада у швајцарској формули, а други да се нађу допунски модели повећања пензија који би пратили раст трошкова живота, како пензије не би пале испод нивоа од 45 одсто зарада и да би за две-три године достигле 50 одсто тог нивоа“, казао је Грујић.

Навео је да је и поред тога што није постигнут договор, данас урађено доста, јер је договорена редовна комуникација за убудуће и што нису оспоравани аргументи пензионера око неминовности повећања њихових примања.

Пензионери следећи састанак са представницима Владе Србије, како су рекли, очекују за 20 дана до месец дана.

Брнабић: Наставак одговорне економске политике за даљи раст пензија

Премијерка Ана Брнабић разговарала је данас са представницима пензионерских удружења – Удружењем синдиката пензионера Србије, Савезом пензионера Србије и Синдикатом пензионера Независност и том приликом је речено да ће приоритет државе и будуће владе бити наставак одговорне макроекономске политике, јер само одговорном политиком може да се планира даље повећање пензија и плата.

Састанку у влади присуствовали су министар финансија Синиша Мали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, саопштено је из владе.

Председница Владе Србије истакла је да је редован дијалог са представницима пензионера изузетно важан.

Дијалог са представницима пензионера свакако ће бити један од најважнијих задатака и будуће владе, рекла је Брнабићева и истакла да је јако важно да две стране заједно раде на унапређењу свеукупног положаја пензионера.

Брнабићева је подсетила да су пензионери, који су поднели највећи терет фискалне консолидације, приоритет када је реч о помоћи рањивим категоријама и да влада и председник Републике изузетно цене што су они конструктиван партнер у дијалогу.

На састанку је речено да планирано кумулативно повећање пензија у новембру 2022. године и јануару 2023. године износи око 19 одсто. Поред повећања пензија, нарочито је важна и сигурност исплата пензија.

Премијерка Брнабић је рекла да Влада Србије наставља да ради на побољшању положаја најрањивијих категорија, а да је једнократна помоћ од 20.000 динара која је пензионерима исплаћена у фебруару само један од начина да се помогне.

Приоритет државе и будуће владе ће бити наставак одговорне макроекономске политике, јер само одговорном политиком може да се планира даље повећање пензија и плата, наглашено је на састанку.

Представници пензионера су истакли да је јако важно да у мандату нове владе што пре настави рад комисије која прати прописе из система ПИО и да се у рад те комисије укључе и представници пензионера, како би заједнички радили на свим питањима у вези са пензијским и социјалним осигурањем, те да је важно да се настави са редовним састанцима и разговорима у циљу унапређења квалитета живота пензионера.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Лаура Вујковић)