foto ilustracija profimediafoto ilustracija profimedia

ЕВРОПА је схватила да баца много хране, а да је један од разлога тај што се произвођачи препорученим роком трајања труде да у „најбољем издању“ стигну до купца. Зато Европска комисија разматра да укине ознаку „најбоље употребити до“ и на декларацијама остане само „употребити до“. То би требало да смањи количине намирница које завршавају на отпаду, али би могло да доведе и до тога да Европљани једу мање квалитетну храну него досад. И Србија има препоручене рокове трајања, али њихово укидање не би ништа променило јер наш закон каже да на декларацијама не смеју бити два датума о истеку рока употребе. Препоручени је уједно и једини прихватљив.

Испитивања о утицају ознака рокова трајности на бацање хране у Европској унији показују да се око девет милиона тона хране у Европи годишње баци, управо због ознака рока употребе намирница. Истраживање је рађено у 109 трговина на територији осам чланица ЕУ, а обухватало је 2.296 производа.

Ове анализе показују да би укидањем ознаке „најбоље употребити до“, Европа бацала знатно мање млечних производа, свежих сокова, пакованог меса и рибе. Правилник о декларисању, означавању и рекламирању хране у члану 23 наводи да се ознака „најбоље употребити до“ наводи када се датум означава даном, а „најбоље употребити до краја“ у осталим случајевима када се рок означава месецом или годином – каже Даница Зарић, директорка института „ИХИС нутриционизам“.

– Даном се означава рок употребе код лако кварљивих намирница. Не можете имати два датума истека рока употребе у Србији.

Истраживање Европске комисије показује да мало грађана ЕУ разуме разлику између ознака „најбоље употребити до“ и „употребити до“. Европски стручњаци кажу да препоручени рокови употребе значе да је до тог дана производ најквалитетнији, али да су и након истека тог рока производи здравствено безбедни и да се могу користити. Све до датума за који пише „употребити до“. Како тврде, то конкретно значи да ако чоколада има пробиотска својства, произвођач гарантује та својства до одређеног рока употребе. Та чоколада ће и после бити исправна, али можда тих пробиотских бактерија неће имати довољно или их уопште неће бити.

ТопПпрес/ Извор: Вечерње новости, М.Н.С