Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да на рафовима продавница има свега и да у Србији нема бојазни, као у неким другим земљама, где постоје проблеми са брашном, млеком и сунцокретовим уљем.

Недимовић је за РТС казао да је држава интервенисала и помогла млинско-пекарском сектору са јефтинијом пшеницом из робних резерви и тако надоместила евентуалне губитке које могу имати.

Истиче да и даље сматра да је била добра одлука што је на 45 дана био забрањен извоз.

„На светском тржишту житарица је хаос и нама је било потребно да избалансирамо наше стање, да сачувамо Србију, да има довољно ресурса. Замислите ситуацију да је Србија за три дана извезла сву пшеницу и брашно које има. Шта би остало за Србију, шта бисмо имали“, наглашава Недимовић.

Он истиче да у наредних 60 дана хлеб, брашно тип 400 и брашно тип 500 у паковању од један килограм и пет килограма сигурно неће поскупети.

„Донели смо одлуку за наредних 60 дана, али влада има право да интервенише уколико сматра да на тржишту постоје одређени поремећаји. Сва је прилика да ће на светском тржишту житарица, због сукоба у Украјини, бити потпуни циркус“, казао је Недимовић.

Министар је навео и да Србија у овом тренутку има вишак од 170.000 тона брашна.

„Ако пођемо од тога да Србија извезе углавном 10 до 12.000 тона брашна, то је 15 месеци слободног извоза. Немојте заборавити да имамо милион тона пшенице на лагеру која врло лако може да се самеље у нашим млиновима“, каже Недимовић.

Он је истакао да од наредне жетве очекује преко 3.400.000 тона пшенице, што је један од бољих приноса по хектару.

ТопПрес/ Извор: Танјуг