Око 1.125 запослених у туристичким агенцијама остало је ове године без посла због пандемије ковида 19, рекла за Танјуг министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић додајући да се, ипак, назире крај кризе у 2021. за ту грану привреде.

Укупно су 92 туристичке агенције успеле до сада да добију банкарске гаранције или полису осигурања и тиме стекле лиценцу за рад, навела је Матић.

„Када говоримо о броју људи који су на жалост изгубили радна места у туризму и угоститељству, само у агенцијама које су биле и највише погођене је 1.125 њих изгубило посао. Ми смо 15. марта имали више од 4.500 запослених у том сектору, а према званичној статистици 15. децембра их је било 3.400“, прецизирала је министарка Матић.

Додала је да је истовремено примећен скок броја радника са уговорима на неодређено време у рента-кар агенцијама, што је последица огромне потребе за доставом робе која тренутно постоји.

Оценила је да, ипак, можемо бити оптимистични, јер се крај кризе назире током следеће године.

„За сам сектор туризма кључно је да се прва три месеца следеће године када стижу на наплату различити доприноси и порези изађе у сусрет туристичкој привреди. Пре свега да им се омогући да те своје обавезе према држави плате у ратама“, навела је Матић.

Додала је како је Народна банка Србије већ издала препоруку пословним банкама о неопходности одлагања или бар омогућавања плаћања на рате приспелих обавеза.

Матић каже да је Министарство финансија најавило да ће омогућити плаћање пореза и доприноса који стижу у јануару на 24 месеца.

„И Фонд за развој Републике Србије ће изаћи са јако добром иницијативом да се омогући одлагање плаћања свих повољних кредита на рате уколико су ове године предузећа имала приходе мање од 30 одсто“, навела је министарка Матић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг