foto-tanjug-marko-drobnjakovic

Српски  туристи који аутомобилима крену на море, а пут их нанесе кроз Македонију и БиХ, и ове године ће морати да плаћају додатно осигурање, такозвану зелену карту, јер ове две државе нису потписнице Мултилатералног споразума, који представља формални договор једног броја земаља о међусобном проширивању територијалног важења осигурања од ауто-одговорности.

Да подсетимо, на састанку скупштине Савета бироа зелене карте, одржаном у Дубровнику, у мају 2011. године, представници Удружења осигуравача Србије су потписали Мултилатерални споразум са представницима 32 национална бироа осигуравача земаља Европског привредног простора и придружених земаља. Објавом у Службеном гласнику Европске уније од 22. новембра 2011. године, комплетиран је процес приступања Републике Србије овом систему и Споразум је ступио на снагу 1. јануара 2012. године.

Тада Споразуму нису приступиле БиХ и Македонија.

– Македонија је и тада, као и сада, наишла на проблем са именом – каже за „Новости“ Драган Шкрњић, председник Ауто-мото рели и туринг клуба „Србија.“ – Са БиХ је проблем другачије врсте, јер тамо нема заједничког „крова“ за осигуравајуће куће три ентитета. Тако да су наши возачи и даље изложени двоструком плаћању осигурања од ауто-одговорности.

Како сада ствари стоје, у блиској будућности овај проблем неће битио решен, јер на њега осигуравајуће куће не могу да утичу.

Земље потписнице Мултилатералног споразума су Аустрија, Бугарска, Белгија, Чешка Република, Кипар, Немачка, Данска, Шпанија, Естонија, Француска, Финска, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, Грчка, Мађарска, Италија, Ирска, Луксембург, Литванија, Летонија, Малта, Холандија, Португалија, Пољска, Румунија, Шведска, Словачка, Словенија, Хрватска, Швајцарска (укључивши Лихтенштајн), Андора, Норвешка и Исланд.

ГДЕ КУПИТИ И ВАЖЕЊЕ

Зелену карту осигурања, за земље у којима је она и даље обавезна, издаје осигуравајуће друштво код којег је закључено обавезно осигурање од ауто-одговорности.

Зелена карта важи до истека премије обавезног осигурања

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, П.Ж