У Србији има довољно основних животних намирница, поручују и представници државе и трговци, али је последњих дана примећено да грађани купују нешто више него уобичајено.

Према речима Мартине Петровић, која је руководилац корпоративних комуникација у Лидлу Србија, од почетка кризе у Украјини и поскупљења енергената и житарица, потражња је била стабилна, све до јуче, када су приметили повећану потражњу највише у категорији основних животних намирница, посебно сунцокретовог уља.

„У овом тренутку у нашем дисконтном ланцу снабдевање је уобичајено, односно редовно, залиха има довољно и најважније је да имамо непрекинуте ланце снабдевања“, рекла је Петровић за Танјуг.

Подсећа да су цене за неколико основних животних намирница ограничене уредбом Владе Србије, додајући да се не разликују од цена које су биле половином новембра, када је уведена уредба.

Петровић је апеловала на потрошаче да купују уобичајено и у редовним количинама, како не би стварали непотребне дизбалансе на тржишту.

Истиче и да је та компанија у фокус ставила домаће добављаче, наводећи да им обезбеђује додатна средства како би они могли да планирају производњу и како би та производња била стабилна.

Милица Поповић, представница компаније ДЕЛЕЗ која је власник малопродајних ланаца Маxи, Темпо, Мега Маxи и Схоп&Го, каже да је и у њиховим радњама последњих неколико дана забележен благи пораст тражње за основним животним намирницама, уз подсећање да су цене у потпуности усклађење са уредбом Владе Србије.

„Компанија се труди да у потпуности обезбеди да нам у сваком тренутку полице буду пуне. Оно што је важно то је да залиха има довољно, како у нашем дистрибутивном систему, тако и код наших партнера добављача и да нема несташица на тржишту намирница“, истиче Поповић.

Наиме, Уредба којом су цене основних животних намирница „замрзнуте“ на нивоу од 15. новембра продужена је и важи до 3. маја, а како је најављено, Влада Србије ће пратити ситуацији на тржишту и уколико буде било потребе та уредба ће поново бити продужена.

Ограничене су цене брашна тип T-400, кристал шећера, јестивог сунцокретовог уља, свињског меса – бут и млека са 2,8 процента млечне масти.

ТопПрес/ Извор: Танјуг