Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 585.506 особа, а забележено је 5.190 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 6.967 хоспитализованих пацијената, док се 269 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, још 39 пацијената преминула су од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 3.889 особа, од 11.442 тестирана.

У овом тренутку коронавирус се најбрже шири у Естонији, Чешкој, Мађарској и Србији, рекао је за Радио Београд 1 директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек оценио је да у Србији под хитно мора да се мења контрола спровођења мера за сузбијање коронавируса.

„Можемо ми доносити какве год хоћемо мере, али ако нема добре контроле, онда нам то ништа не вреди“, указао је Ђерлек.

Преко 1.540.000 грађана Србије се до сада пријавило преко портала Е-управе за вакцинацију, рекао је за РТС директор Канцеларије за Е-Управу Михајло Јовановић.

Имунолог Милош Марковић објаснио је за РТС да после прележаног ковида 19 има смисла мерити ниво антитела само у два случаја, а да након вакцинације то нема никаквог смисла.

Рекао је да се, што се тиче вакцинације, мора достићи критична маса како би се то осетило на броју заражених, и очекује да ће се то десити у следећим месецима.

ТопПрес/ Извор: РТС