Председник Александар Вучић изјавио је данас да су људи који су блокирали путеве у суботу прекршили Устав, да нису чак ни пријавили скуп у складу са законом, али да је реакација полиције била таква да све прође мирно, како би и требало да буде.

На питање како коментарише то што полиција у суботу није спречила блокаду и тиме на неки начин кршила Устав и законе, Вучић је констатовао да они који блокирају некога крше Устав, елементарну норму, а то је слобода кретања.

“Они угрожавају слободе других људи, нису чак ни најавили своје протесте у складу са законом, па чак и када је полиција дошла и замолила да то не раде, они су и то прекршили и урадили”, додао је Вучић.

Онда се, каже, поставља питање да ли да полиција иде у интервенцију у складу са Уставом и законом, онако како то раде у свим европским земљама, а што су сви могли да виде претходних недеља у Белгији, Холандији, Немачкој… – или да се понаша другачије и да пусти да “то тако прође”.

“Одлука је била та… То је био мали број људи јуче… Они се хвале да су највећи скупови када скупе 3.000 људи, да скупите и 5.000 није бог зна шта… Јуче је Газелу блокирало 70 људи са једне и 50 са друге стране, а у Београду живи два милиона људи…”, констатовао је Вучић и додао:

“То је питање слобода. Видећемо како ће полиција да реагује у будућности. Ја мислим да треба да реагује тако да буде мирно, јер ми немамо проблем са тим. Имају грађани кад их неко блокира, али држава, државни органи немају проблем”.

ТопПрес/ Извор: Танјуг