Блокаде путева угрожавају уставне слободе других, реакција полиције да све прође мирно

Блокаде путева угрожавају уставне слободе других, реакција полиције да све прође мирно

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су људи који су блокирали путеве у суботу прекршили Устав, да нису чак ни пријавили скуп у складу са законом, али да је реакација полиције била таква да све прође мирно, како би и требало да буде.

На питање како коментарише то што полиција у суботу није спречила блокаду и тиме на неки начин кршила Устав и законе, Вучић је констатовао да они који блокирају некога крше Устав, елементарну норму, а то је слобода кретања.

“Они угрожавају слободе других људи, нису чак ни најавили своје протесте у складу са законом, па чак и када је полиција дошла и замолила да то не раде, они су и то прекршили и урадили”, додао је Вучић.

Онда се, каже, поставља питање да ли да полиција иде у интервенцију у складу са Уставом и законом, онако како то раде у свим европским земљама, а што су сви могли да виде претходних недеља у Белгији, Холандији, Немачкој… – или да се понаша другачије и да пусти да “то тако прође”.

“Одлука је била та… То је био мали број људи јуче… Они се хвале да су највећи скупови када скупе 3.000 људи, да скупите и 5.000 није бог зна шта… Јуче је Газелу блокирало 70 људи са једне и 50 са друге стране, а у Београду живи два милиона људи…”, констатовао је Вучић и додао:

“То је питање слобода. Видећемо како ће полиција да реагује у будућности. Ја мислим да треба да реагује тако да буде мирно, јер ми немамо проблем са тим. Имају грађани кад их неко блокира, али држава, државни органи немају проблем”.

ТопПрес/ Извор: Танјуг