Новинар Жељко Бодрожић изабран је јуче за новог председника Независног удружења новинара Србије (НУНС). На изборној скупштини подржало га је 117 присутних чланова НУНС-а.

Бодрожић је захвалио на указаном поверењу и истакао да ће се у наредном периоду НУНС суочити са „нарастујућим проблемима на медијској сцени“ и наставити даљи аганжман на одбрани медијских слобода.

Обраћајући се пре гласања на скупштини НУНС-а, Бодрожић је рекао да је НУНС удружење које је од оснивања свакој власти било конфронтирано, јер се од првог дана залаже за слободу изражавања и мишљења и новинарска права.

Он је казао да чланство НУНС-а планира да у наредном периоду обиђе сва места широм Србије у којима имају своје поверенике и да се њихов рад оснажи кроз проналажење пројеката за њих.

Бодрожић је казао да се цела организација мора ојачати, нарочито његов пројектини тим, који је одржао удружење у протеклом периоду.

Жељко Бодрожић, председник НУНС-а

„Ми се налазимо под режимом који у многоме подсећа на онај из ’90-их година прошлог века, само што сад нема рата и пуцања. То је разлог да се збијемо и ојачамо удружење упркос свим подметањима свих ових година“, казао је Бодрожић.

Медијска удружења у полураспаду, нова као вид отпора

Медијска коалиција у којој је и НУНС пролази кроз велика превирања а последњи избори у НУНС-у су показали да чланство окреће леђа удружењима која су била од пресудног утицаја на доношење неколико медијских стратегија и медијских закона који су унаказили медијску сцену Србије и затворили на стотине телевизијских и радио станица. Имовина тих медија нашла се у рукама тапкароша а медијски радници и новинари на улици. Ни једно од старијих удружења тада није реаговало, и чак је дало допринос доношењу таквих законских решења.

Управо због тога  дошло је до формирања неколико нових удружења као вид отпора који су нагло ојачали,  међутим,  Медијска коалиција покушава на све могуће начине да их оспори и маргинализује. Последњи нацрт Медијске стратегије коју је форсирао НУНС, Локал прес Асоцијација независних електронских медија. НДНВ и АНЕМ могла би значити крај три велика национална медија као што су Политика, Вечерње Новости и Танјуг.

Томе су се успротивила удружења окупљена у Медијском савезу Србије УММР, ПРОУНС, ДНВ а ту је и један од најактивнијих синдиката СИНОС док су сви остали синдикати у дубокој пасиви, и многи се питају да ли уопште постоје и чему служе.

Све то је нема сумње утицало и на чланство ,,старих” удружења које је додуше касно увидело шта се догађа.

Посебна тема и камен спотицања је савет за штампу који ће тешко преживети у овом облику због иструментализације  једне интересне групације али, уколико буде слуха могао би израсти у једну веома важну институцију уколико се ревидира и ако га призна већина медијских удружења.

Удружење медија и медијских радника (УММР); НУНС један од најодговорнијих за таблоидизацију и покушај рушења великих медија

Честитамо новоизабраном председнику и очекујемо да уместо борбе са политичарима крене у борбу за очување онога што је остало од медијске сцене након вишедеценијског пустошења. Спас националних медија као што су Политика Новости и Танјуг  и подршку локалним медијима који су успели да преживе апокалипсу коју је на жалост подржало удружење на чијем сте од синоћ челу.

,,Без јасног заокрета и става по тим питањима узалуд најављујете  тражење подршке по Србији. Тамо ће те наћи олупине од некадашњих медија,  и ретке преживеле који Вам неће поверовати да сте нови спаситељи. Господине Бодрожићу без јасног става и заокрета  по питању преживелих медија и ,,медијског срца Србије” и јасне ограде од  зла које је Ваше удружење нанело  медијској заједници немате шта да тражите на том месту. Подсећамо Вас да су Ваши предходници успели да у нацрт нове Медијске стратегије угурају  суманута  решења која ће ставити катанац на српске медијске брендове (Танјуг, Политику и Новости) и оставити поново на стотине новинара без посла. То никако није борба за медијске слободе за које се као бајаги залежете. Такво понашање нанело је несагледиве последице и таблоидизацију медија на коју толико кукате. Због тога је НУНС који себе сматра репрезентативним и спао на свега стотинак  чланова, и никако не може бити репрезентативни. УНС је  предлогом амандмана направио први корак а то очекујемо и од Вас. Очекујемо и од уредника великих националних медија да се огласе, поготову оних о чијој се глави ради. Ко је тим људима везао руке и како то да их нико никада није позвао бар за мишљење”  каже се у саопштењу УММР.

ТопПрес/ ГЗС