foto-thinkstockfoto-thinkstock

Држава ће у наредном периоду кренути у борбу против исплате дела зараде у готовини на руке,

тзв. „црног дела“ плате на који послодавци не плаћају порезе и доприносе, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Најавио је да ће инспектори од лета моћи и на лицу места да проверавају у бази података шта се исплаћује и како се исплаћује и у разговору са радницима да се увере да ли постоји нека разлика.

Ђорђевић је навео да ће та акција бити спроведена у сарадњи са Министарством финансија и Пореском управом.

„У следећем циклусу ћемо се бавити борбом против исплате оног дела зараде који се исплаћује на руке и који није евидентиран и за који се не плаћају порези и доприноси“, рекао је Ђорђевић за ТВ Прва.

Када је реч о раду на црном, Ђорђевић каже да је највише притужби радника на кршење радног права и права на рад, на неисплаћене зараде и неевидентирање прековремених сати.

„Највише притужби имамо на кршење радног права и права на рад и такође и о неисплаћеним зарадама и неевидентирању прековремених сати“.

На питање да ли је на помолу договор приватних и државних домова за старе, да ли ће моћи о трошку државе да бораве у приватним домовима, министар је рекао да ће се данас састати са челницима приватних домова за старе у Србији.

„Идеја јесте да јавни позив који смо имали, а то је да са свима њима потпишемо оквирни споразум како би могли наши грађани који су сада на листи чекања за приватне домове да могу да буду смештени код њих, а да то субвенционише држава. Верујем да ћемо са овим већ почетком јула те редове смањити, а верујем можда чак и укинути“.

Навео је да држава субвенционише до износа који плаћа и државним установама, што је у просеку 35.750 динара.

Према његовим речима, пензионерима и старим који имају неке приходе држава субвенционише само ту разлику, који немају држава даје потпуни износ.

На питање како ће држава контролисати рада сезонских радника, Ђорђевић је рекао да ће у јуну бити донет закон који ће до краја године бити примењен.

„Они који ангажују сезонску радну снагу немају времена за администрацију. Друга ствар, да они треба да обавесте раднике о ономе што је у складу са законом, каква права њима припадају. Ништа више и ништа мање и то је тај усмени договор који желимо да прескочимо, да нема те папирне администрације. Радник који ради на сезонском послу има рок од две недеље да тражи и у папирном облику уговор од послодавца“.

Ђорђевић је најавио да ће следећа измена Закона о раду, према плану, бити 2020. године и да се о томе причало већ на Социјално-економском савету са синдикатима и Унијом послодаваца Србије.

„Они већ имају неке идеје кад су у питању синдикати и права радника у ком правцу треба ићи, кад је у питању УПС они имају исто неких идеја, на пример, идеја о „локауту“. Желимо на време да кренемо са дијалогом и желимо да поштујемо оно што јесте политика ове владе – то је дијалог, да када дођемо до решења да буде заједнички постигнут консензусом“, казао је Ђорђевић.

Институт „локаут“ је право послодавца на заштиту своје имовине, гарантовану Уставом Србије.

„Локаут“ је противмера послодавца на право штрајка признато радницима и њиховим синдикатима и као такав углавном настаје поводом колективних преговора о раду.

Влада није на ’леру’

Ђорђевић је изјавио да влада није на ’леру’ због најављене реконструкције и да је премијерка Ана Брнабић задовољна радом владе, те да се још није причало о реконструкцији.

На питање да прокоментарише то што је један члан владе рекао да је влада ’на леру’ због реконструкције, зато што сви избегавају да повлаче неке потезе јер се плаше да би могли да буду смењени, Ђорђевић је рекао да то није тачно и да је атмосфера у влади радна.

„Није баш тако, видите шта све радимо, не знам ко је то рекао, али атмосфера у влади је радна. Доста радимо, имамо доста састанака и са председницом владе јуче, на радним групама“, казао је Ђорђевић.

На питање да ли Брнабић помиње реконструкцију владе, казао је да не.

„Не, био је управо састанак радних група у влади, то је акциони план владе и премијерка је прошла кроз све оно што смо планирали и где смо стигли, да ли имамо проблема и били су присутни и сви министри који су вође радних група. Видимо да тај план иде како треба. Рекла је јуче да је задовољна како и у ком правцу иде односно како се све оно што смо планирали и спроводи“, нагласио је Ђорђевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг