Фото: ТопПрес

Не престаје борба са изливањем река и потока и проблемима које доносе бујице. Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије. Ванредна ситуација проглашена је у 35 градова и општина. Два градска моста затворена су за саобраћај и утврђена бедемима.

МУП издао упутство грађанима о понашању током поплава

Због обилних падавина у Србији је на снази ванредна ситуација у 37 градова и општина, а Министарство унутрашњих послова издало је упутство грађанима како да се понашању у таквим ситуацијама и да прате информације преко радија, телевизије и путем интернета.

„Будите свесни да су бујичне поплаве могуће, уколико постоји ризик одмах пређите на виче спратове куће и не чекајте инструкције да бисте то урадили. Држите се даље од електричних каблова. Избегавајте области које су под клизиштима и одронима и не ометајте спасилачке екипе у њиховом раду“, наводи се на Инстаграм профилу МУП-а.

Уколико је евакуација неопходна, како се наводи, потребно је да грађани узму припремљене нужне ствари, по могућству организовано и да напусте домаћинство и да се склоне на сигурно, као и да сарађују са спасилачким екипама.

„Ако живите низводно од брана информишите се који је сигнал за опасност, колико времена вам је потребно да се склоните и која је сигурна граница за склањање у случају њеног рушења“, додаје су у упутству.

Преко средства јавног информисања потребно је да грађани прате стање и упозорење од могућих поплава.

МУП саветује уколико грађани имају времена потребно је да обезбеде свој дом, искључе струју на главном прекидачу и све електричне уређаје.

Из МУП-а додају и упутства о томе како да се грађани понашају у случају да морају да напусте свој дом.

„Не ходајте кроз воду, кретање кроз воду дубине 15 цм може изазвати пад. Уколико морате да ходате кроз воду, ходајте тамо где се не помера и користите штап да би проверили дубину и да ли је тло чврсто“, додаје се.

Из МУП-а апелују на грађане да не улазе возилом у поплављена подручја, као и да не прелазе брзаке и потоке пешице нити колима.

Уколико је могуће, потребно је да се евакуишу домаће животиње или да се пусте из затворених објеката.

МУП додаје да грађани треба да буду припремљени у случају да морају да напусте своје домаћинство, припреме ранац или торбу са личним документима и најосновнијим стварима – ако је могуће гумене чизме, флашу са пијаћом водом, топлу гардеробу и батеријске лампе.

Након поплава, саветују из МУП-а потребно је да се слушају извештаји на вестима о водоснабдевању, као и да ли је безбедно да се пије вода.

Из МУП-а апелују да вода може бити под струјним напоном од подземних каблова, као и да буду пажљиви у областима са којих се плавна вода повукла, јер су путеви можда оштећени и опасни.

„Вратите се у домове само пошто надлежне службе прогласе да је безбедно. Не користите електричне апарате пре провере. Очистите и дезинфикујте површине“, истиче се у упутству МУП-а.

У Јагодини ситуација је стабилизована, водостаји Белице и Лугомир су у опадању

Након кишне ноћи и јутра ситуација у Јагодини је стабилизована, а ноћас је у том граду због поплава евакуисано 22 људи, а поплављено је 1.700 кућа и домаћинстава, као и 650 хектара обрађеног пољопривредног земљишта.

У ноћи између четвртка и петка вођена је велика борба са водом, како у Јагодини тако и у околним селима, јавља дописник Танјуга и додаје да су ватрогасно – спасилачке екипе су евакуисале 19 особа у селу Трнава поред Јагодине и троје у Железничком насељу у Јагодини.

Два моста на реци Белици су била затворена за саобраћај, што је још случај са такозваним Каменим мостом у центру Јагодине.

Након кишне ноћи и јутра, ситуација је стаблизована, реке Белица и Лугомир су у опадању, а нема опасности од изливања Велике Мораве, кажу надлежни за Танјуг.

Иза водених стихија су у селу Драгошевцу, на путу Јагодина – Рековац, остале су поплављене куће, домаћинства, пољопривредна добра, механизација, а вода је чак носила аутомобиле из гаража, као и тракторе. Велика штета је причињена и на инфарструктури и тако је у 20 јагодинских села.

У Скупштини града Јагодине кажу да су стотине екипа на терену које помажу људима носећи им пакете са хигијеном и храном као прву помоћ, а комисије пописују причињену материјалну штету која је огромна.

У Комисији Скупштине града Јагодине су рекли за Танјуг да је 1700 кућа и домаћинстава на територији града Јагодине поплављено, као и 650 хектара обрађеног пољопривредног земљишта плус механизација и инфраструктура.
Борба са воденом стихијом у Јагодини траје већ пет дана.

Проглашена ванредна ситуација на територији Краљева и Бруса

На територији Краљева и на територији целе општине Брус пороглашена је ванредна ситуација због поплава, јављају дописници Танјуга. Све надлежне службе су од ноћас на терену, црпи се вода из објеката и постављају додатни одбрамбени бедеми јер је и ниво Западне Мораве у краљевачкој општини од ноћас на ивици изливања.

„Интервенисали смо од Матарушке бање, преко Конарева, Врдила, Роћевића и на крају је река Мусача, негде око 1 сат иза поноћи, прелила магистралу и тамо смо ставили неке џакове да мало успемо ту воду, колико толико, да укротимо у корито реке Мусаче и да је усмеримо ка Морави. Међутим, велика је количина воде, јер киша непрестано пада и засићеност земљишта не може да прихвати ту воду и онда нам се дешава то што нам се дешава“, изјавио је члан градског већа задужен за заштиту и спасавање Радоица Кочовић.

Због поплава које су због кише погодиле општину Брус, а на основу закључака са седнице општинског Штаба за ванредне ситуације, на целој територији буске општине проглашена је ванредна ситуација, јавља дописник Танјуга.
Поред градског језгра, повећава се број сеоских насеља угрожених од поплава, клизишта и одрона: Рибаре (Козићи, Милићевићи, Московљевићи, Гочманци, Вучковићи), Доње Левиће, Ђерекаре, Жиљци, Велика Грабовница, Будиловина, Милентија, Осредци, Крива Река, Богише, Чокотар, Витоше, Судимља, Батоте, Жуње, Лепенац.

Однесен је мост у Малој Врбници.  Вода је продрла у више стамбених и помоћних објеката и нанела огромну штету на путевима. Оно што је најважније је да нема жртава. Према речима дописника, сво расположиво људство и механизација ангажовани су на терену како би у најкраћем року дошло до нормализације ситуације.

Поплаве и Новом Пазару: Војска Србије ће подићи понтонски мост

Обилне падавине које у Новом Пазару не престају дуже од 24 сата довеле су до пораста водостаја река Трнавица и Јошаница. Бујичне поплаве које су погодиле Нови Пазар пре два дана направиле су велику штету становницима насеља Трнава и Ћеремиџиница. Вода је улила у домове, дворишта, радионице и помоћне објекте наневши муљ и блато.

Руководилац Одељења за ванредне ситуације Градске управе Нови Пазар, Исмаил Дупљак, навео је да је река Трнавица достигла свој максимум у водостају и да се веће бујичне поплаве не памте у Новом Пазару.

„Наше службе, јавна комунална и приватна предузећа која су ангажована на санирању последица поплава су уз корита река Трнавица и Јошаница. Ради се на санирању штете, чишћењу речних корита и утврђивању обала. Обилазимо домаћинства, на услузи смо грађанима, чинимо све што је у нашој моћи да им помогнемо. Од јуче су у порасту водостаји Трнавице и Јошанице али се вода није излила из корита. Благо је повећан и водостај реке Рашке. Због падавина које су најављене у приправности смо са свим субјектима и пратимо ситуацију“, навео је Дупљак.

Он је рекао да је Јавно предузеће за уређење градског грађевинског земљишта у контакту са Војском Србије о постављању понтонског моста између насеља Трнава и Клеча. „Добили смо позитиван одговор од Војске. Наше Јавно предузеће за уређење градског грађевинског земљишта у контакту је са Војском Србије и ради се на припреми да се тај мост постави“, казао је Дупљак. Због оштећеног путног правца и моста око 30 домаћинстава насеља Клеча одсечено је од Новог Пазара.

Ванредно и на територији општине Лучани, угрожено 17 месних заједница

Општински Штаб за ванредне ситуације у току дана прогласио је ванредну ситуацију на територији читаве општине Лучани.
Киша и даље не престаје да пада на територији читавог Драгачева где је до јутрос ванредна ситуација била на снази у 17 месних заједница.

„Сада имамо проблем што се тиче изливања реке Бјелице и то је било и ноћас у току ноћи, јако велики проблеми где смо ми очекивали да ће река и овде у центру Гуче изаћи, поред тога имамо још пар критичних тачака где смо морали да превентивно поставимо насипе и да заштитимо како не би првенствено били угрожени стамбени објекти“, рекла је за Танјуг Зорица Милошевић директорка ЈП „Драгачево путеви“.

Према њеним речима, у осам стамбених објеката је продрла вода, пет на територији МЗ Вича и по једно домаћинство у МЗ Гуча, Ђераћ и Дљин, а становници тих кућа нису животно угрожени.

Објекти сада нису под водом и за сада у њима нема велике материјалне штете.

„Што се тиче путне инфраструктуре претходних дана смо санирали штете које су настале од претходних падавина, од бујичних вода, али десило се да је јуче и у току ноћи дошло до поновног оштећења исте путне инфраструктуре, али поред тога и већи број других путева је јуче у току дана оштећен, тако да је укупна дужина тих путева много већа него што је било до пре два дана“, рекла је Милошевићева.

Према досадашњој процени, око 350 хектара површине пољопривредног земљишта је под водом.

Припадници МУП-а ноћас евакуисали 75 особа из поплављених подручја

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, након обилних падавина током ноћи, евакуисали су 75 особа из поплављених подручја у различитим деловима Републике Србије, а тренутно је на снази укупно 37 ванредних ситуација.

На подручју Сокобање евакуисано је укупно 25 особа из места Јабукар и Чаир, док је у насељу Палилула у Крагујевцу евакуисано 14 особа, од чега је једно дете, саопштио је МУП.

У селу Трнава код Јагодине евакуисане су 22 особе, две особе су извучене из Велике Врбнице код Крушевца из поплављеног аутомобила, а четири особе су извучене из места Врдула и Бапско поље код Краљева.

Такође, у селу Туларе код Прокупља евакусиане су три особе, а у местима Вича, Кучићи и Мршници код Чачка још пет особа.

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а осим евакуације, ангажовани су на црпљењу воде у свим наведеним местима.

Од 26. маја, кад су почеле обилније падавине на територији Републике Србије, припадници Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани на 603 интервенције са укупно 1.300 ватрогасаца-спасилаца са 642 возила и 632 пумпе и 55 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на водин са 17 возила и 22 чамца, додаје се у саопштењу.

Србијаводе: Ванредне одбране од поплава проглашене на 8 водних јединица
Ванредне одбране од поплава проглашене су на Водним јединицама „Јужна Морава-Лесковац“, „Јужна Морава-Врање“, „Лепеница-Крагујевац“, „Ибар-Краљево- Нови Пазар“, „Западна Морава-Крушевац“, „Колубара-Ваљево“, „Дрина-Лозница“, „Јасеница-Смедеревска Паланка“, саопштило је данас ЈП Србијаводе.
Како се наводи услед обилних падавина, пораста водостаја са тенденцијом даљег раста и засићености тла проглашене су ванредне одбране од поплава на реци Топлици, на Брани Брестовац, на деоници ван Оперативног плана од Бране Селове до ушћа у реку Јужна Морава, као и на деоници ван Оперативног плана реке Пуста Река, низводно од бране на територији општине Бојник и селима Стубле, Кацабаћ, Лапотинце и Придворица.
Ванредне одбране проглашене су и на Водној јединици „Јужна Морава-Лесковац“, сектор М.10., на сливу реке Јужне Мораве, на реци Јабланици у Медвеђи, на Водној јединици „Јужна Морава-Врање“, сектор М.10., ван Оперативног плана, на сливу реке Јужне Мораве, на рекама Лепеница, Угљешница и Сушички поток на Водној јединици „Лепеница-Крагујевац“, сектор М.3..
Такође, ванредна одбрана проглашена је и на сливу реке Велике Мораве, на реци Рашка, на Водној јединици „Ибар-Краљево, Нови Пазар“, сектор М.12., на сливу реке Западне Мораве, на Водној јединици „Дрина-Лозница“, сектор С.6., на рекама Западна Морава, Мусина река и Грдичка река, као и на Брани Ћелије, на реци Рачи, на Водној јединици „Лепеница-Крагујевац“, сектор М.3., на сливу реке Велике Мораве, на реци Јасеници, на Водној јединици „Јасеница-Смедеревска Паланка“, сектор М.4., слив реке Велике Мораве, на Водној једници „Западна Морава-Крушевац“, сектор М.12., на сливу реке Западне Мораве и на Водној јединици „Колубара-Ваљево“, сектор С.5.
Како се наводи редовна одбрана од поплава проглашена је на реци Ибар, на Водној јединици „Ибар-Краљево, Нови Пазар“, сектор М.12., на сливу реке Западне Мораве, на Водној јединици „Млава и Пек-Петровац“, сектор Д.22. и сектор Д.23., као и на Водној јединици „Београд“, на општини Нови Београд, Сурчин, због редовне одбране од поплавних унутрашњих вода, услед обилних падавина, превазилажења нивоа редовне одбране, тенденције даљег раста нивоа водостаја и засићености тла.
На овим деоницама уведена су двадесетчетворочасовна дежурства и службе ЈВП „Србијаводе“ и надлежна водопривредна предузећа су на терену, прате стање и спроводе све мере у складу са Општим и Оперативним планом одбране од поплава.
Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић рекао је да су у Јагодини и Крагујевцу спроведене најхитније мере.

„Циклон ће бити још данас и сутра на подручју наше земље и сви остајемо на терену до понедељка на територији Јагодине, Трстеника, Бруса, Косјерића, Сокобање, Прокупља и у Дољевцу и превентивно у браничевском и зајечарском округу“, рекао је он.
ЈВП „Србијаводе“ апелује је на све грађане да остану на сигурном и не прилазе рекама и потоцима током неповољних временских услова и да прате инструкције које издаје Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, ЈВП „Србијаводе“ и локалне самоуправе.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг