FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLICFOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

На Светски дан здравља РТС упозорава да су болести срца и крвних судова у Србији и даље најчешће и најсмртоносније. Снажнија борба за здраво срце, али и бољу терапију пацијентима, неки су од задатака новооснованог и првог удружења пацијената који су победили инфаркт.

И генетика, и начин живота, све утиче на срце, а кардиоваскуларне болести више нису само болести старијих. Због убрзаног начина живота, срце страда све више код младих. У Србији од болести срца и крвних судова сваке године умре више од 50 хиљада. Могли су да постану број у овој статистици, али на срећу нису.

Радојка Павловић (65) каже да је пре пет година имала инфаркт, али да је посебно боли то што се то десило у првом месецу пензије, када се спремала на опуштенији живот.

Борислав Лубардић (51) прича да га је инфаркт погодио када је имао 41 годину.

„Било је чудно, као био сам млад, али граница се сад баш спустила. Сад са 25,30 већ имају, али, тада и када сам ја имао, моја генарација је доста била покошена тиме“, каже Лубардић.

Од срца за срце – најважнија је порука новооснованог и првог удружења пацијаната који су имали инфаркт, или им је неко у породици оболео. Симболично се и зову – „Моја друга шанса“.

„Да направимо едукацију, окупимо људе на једном месту, заједно са лекарима, да се боримо за што бољу терапију и услове живота, да лакше наставе даље“, поручује Иван Тојагић из Удружења „Моја друга шанса“.

По оболевању и смртности од ових обољења, Србија је на трећем месту у Европи.

Иако је последњих година урађено много, пре свега када је реч о збрињавању акутног инфаркта, јер има све више и кооронарних јединица, и сала за катететеризацију, лекари и даље апелују.

Начелник Кардиологије на ВМА Слободан Обрадовић апелује на младе да не пуше, нарочито на жене које су почеле у последње време да пуше много више него мушкарци.

„Сви наши млади пацијенти са инфарктом су пушачи. Што се тиче старијих, јако је битна контрола притиска, холесторола. Нажалост, неки лекови нису на листи. Надамо се да ће неки који су стандард бити ускоро на листи“, каже Обрадовић.

Током ових празничних дана додатни опрез и због временских осцилација, пре свих хроничним пацијентима. Последњих дана повећан је број и срчаних и можданих удара.

ТопПрес/ Извор: РТС