Брнабић: Аранђеловац и Топола имаће бољу одбрану од града

Брнабић: Аранђеловац и Топола имаће бољу одбрану од града

Аранђеловац, Топола – Председница Владе Ана Брнабић посетила је данас радарски центар Републичког хифрометеоролошког завода Србије на Букуљи поводом завршетка прве фазе изградњен аутоматизованих противградних станица.

Како је навела, завршена је прва фазу са 44 станице од 104 које су планиране, уложено је 156 милиона диинара, а остаје још да се до краја годиен заврши друга фаза са 60 станица, да се уложи још 246 милиона динара и онда ће радарски центар Букуља бити комплетно аутоматизован.

До краја године радарски центар ће пружати заштиту у пречнику од 90 километара и 2.370 хектара, рекла је премијерка.

Додала је како јој нико од пољопривредника из овог краја након катастрофалног града из 2017. године није веровао када је обећала да ће бити изграђен овакав систем, а да је данас дошла да испрати радове и да каже пољопривредницима у Тополи и у Аранђеловцу и у околини да је влада испунила обећање из 2017.

„До краја године имаћемо комплетно аутоматизовану противградну заштиту и моћи ћемо много боље да се бранимо и ми нисмо као сви остали који су само обећавали и причали празне приче. Настављамо даље с радарским центрима”, казала је Брнабићева.

Противградне станице су потпуно аутоматизоване, без потребе за стрелцима, јер се њима управља из радарског центра и производ су домаће техлоногије, рекао је директор РХМЗ-а Југослав Николић.

Софтвер за овај систем направило је предузеће Информатика из Београда,а лансере и остатак система за испаљивање ракета Трајал из Крушевца.

Све станице имају аутономно напајамње енергијом преко соларинх ћелија и лансере сап о 12 ракета, тако да је њихова ефикасност дејства много већа, навео је Николић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI