Крагујевац –  Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће Центар за изврсност у Крагујевцу почети са радом у априлу или мају следеће године, као и да ће Крагујевац ускоро бити једини град у Србији са два научно-технолошка центра.

„Сада расписујемо тендер за опрему, за намештај и верујем да се у априлу или мају усељавају људи и крећу да раде из центра изврсности“, рекла је Брнабић током обиласка завршних радова на Центру изврсности у Крагујевцу.

Премијерка је рекла да градња Центра предуго траје и да је то проузроковало многе фрустрације у Влади Србије, али да никада нису одустали од њега.

„Мењали смо додатно пројекте, као пројекат чистих соба, да би то било све завршено у складу са свим међународним стандардима. Али никада нисмо желели да одустанемо од тог пројекта и веровали смо да је тај пројекат изузетно важан за даљи развој иновација у Србији и у Крагујевцу, као и да га је универзитет у Крагујевцу са својим професорима и читавим наставним кадром и студентима заслужио“, поручила је премијерка.

Како је рекла, у центру изврсности ће привремено бити смештен и научно-технолошки парк у Крагујевцу, чиме Крагујевац постаје пети град у Србији који добија научно-технолошки парк, али само привремено.

„Крагујевцу је потребан много већи научно-технолошки парк од оног у оквиру центра изврсности, који има само 500 квадратних метара. Тако да ми већ од првог квартала следеће године крећемо изградњу иновационог дистрикта поред државног дата центра, комплетно финансираног из буџета Србије и већ буџетирано за 2024. годину“, најавила је Брнабићева.

Како је рекла, иновациони дистрикт је један од најлепших пројеката у Србији и урађен је од стране домаћих младих архитеката.

„Феноменални спој неког индустријског наслеђа и нечег новог и модерног. Ми ћемо ту имати велики научно-технолошки парк и додатно разговарамо са Минд Групом у томе да и у оквиру Минд Групе имамо још један научно-технолошки парк, дакле два научно-технолошка парка за Крагујевац, који ће се бавити различитим стварима, овај у оквиру Минд Групе, нанотехнологијом, материјалима, савременим материјалима, ефикасношћу материјала и машинством и о томе разговарамо са људима из Минд Групе“, рекла је Брнабићева.

Додала је да очекује да Крагујевац настави снажно онај развој који је покренут пре неких седам или осам година.

Како је рекла, пресрећна је што је државни дата центар изграђен у Крагујевцу и да верује да је он био ветар у леђа развоју тог града.

„Ми ћемо захваљујући том дата центру практично добити читав иновациони дистрикт, јер су нас ту пожурили мало и људи из америчке компаније Орацле који из државног дата центра у Крагујевцу дају своје цлоуд услуге широм света. Желе да ту имају један већи тим, поред дата центра, тако да ће Крагујевац бити дом за Орацле у Србији“, рекла је премијерка.

Рекла је да се разговара са људима из ЦЕРН-а да у државном дата центру у Крагујевцу буде суперкомпјутер за обраду великих података за ЦЕРН у Женеви, чиме би Србија била само једна од шест земаља то имају.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је истакао да је тај пројекат од великог значаја за град.

Нагласио је да је Крагујевац регионални центар и град који има озбиљну будућност.

„Универзитет у ком се налазимо је један од стубова Града Крагујевца. Он је и кроз историју град чинио већим и отварао му нова поља на којима може да се шири“, рекао је градоначелник.

Како је нагласио, уз помоћ визије премијерке Брнабић коју дели са председником Србије Александром Вучићем, уз све могуће институције које смо до сада направили, Крагујевац је град који може својим универзитетом да се поноси.

„У Крагујевцу ће наставити да живе млади научници, који ће своју каријеру наћи овде и неће имати потребу да оду у свет“, истакао је Дашић.

Универзитет у Крагујевцу поред тога што је финансирао изградњу станова за младе научнике, финансијски учествује и у пројекту изградње Центара изврсности, а све у циљу јачања научно-истраживачког рада, рекао је ректор крагујевачког Универзитета професор доктор Ненад Филиповић.

Захваљујући Центрима изврсности који се простиру на преко 11 хиљада квадрата, решићемо многа питања. Пре свега смештај студената, јер се очекује да преко три хиљаде студената овде имају наставне активности. Имамо део за истраживања, лабораторије где ће бити Центри за матичне ћелије, као и биомедицински инжењеринг. Ово је веома битно за крагујевачки Универзитет јер очекујемо преко 300 истраживача који ће се овде уселити. Такође, преко 200 станова је додељено на конкурсу младим истраживачима, а очекујемо изградњу још 200 станова. Ово је поред тога и важан део за развој каријере младих истраживача и за развој области које негујемо на Универзтету у Крагујевцу, рекао је ректор Филиповић и најавио да ће у оквиру Иновационог дистрикта бити доста могућности за школовање младих кадрова који треба да се развијају у овој области.

Центри изврсности са Националном банком матичних ћелија, у којима ће радити млади научници из Србије састоје се од три дела: биоинжењеринг, биомедицина и истраживање матичних ћелија. У нову научну установу први ће се уселити истраживачи са Факултета Медицинских наука, Факултета инжењерских наука и Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг