Брнабић: Да на крају следеће владе плата буде 1.000, а пензија 500 евра

Брнабић: Да на крају следеће владе плата буде 1.000, а пензија 500 евра

Све што будемо радили, ако нам грађани укажу поверење на изборима, водиће ка томе да на крају мандата следеће владе просечна плата буде 1.000 евра, а пензија 500 евра, поручила је потпредседница СНС Ана Брнабић.

Брнабић је за Танјуг рекла да Александар Вучић, СНС и њихови партнери, пред грађане излазе са резултатима, а један од њих је и да су просечне плате у Србији дошле до 635 евра, у децембру прошле године.

“Можемо да говоримо и о медијалној заради, о минималцу, чему год, све показује да је ситуација сада два пута боља него пре 10 година, када су грађани поверење дали Вучићу и СНС. Како год окренете, 635 евра је много боље него 331 евро, колики је био просек 2010-2011. године”, рекла је Брнабић.

Зараду данас, каже, прима и већи број запослених, јер је сада незапосленост на нивоу 9,4 до 9,8 одсто, наводећи да је незадовољна и што је незапосленост младих 22 одсто, што је катастрофално, и чему се, каже, посвећује велика пажња.

“То је оно за шта тражимо још један мандат, много смо урадили, али је остало још много тога да се уради, да Србија на крају мандата следеће владе, изађе из тунела у који је ушла пре више од три деценије из различитих разлога”, рекла је Брнабић.

На питање могу ли слике празних рафова да се виде и у Србији, попут неких европских земаља, Брнабић је рекла да је ова влада показала да може да управља кризама.

“Од 2014. године, када је Вучић постао премијер, а 2017. и председник, а ја премијерка, били смо у једној или другој кризи – 2014. паралелно, како смо спроводили мере фискалне консолидације, имали смо историјске поплаве, па смо то решавали паралелно и изградили Србију. Имали смо мирганстку кризу, па 2020. пандемију корона вируса, а тада нисте видели празне рафове у Србији”, рекла је Брнабић.

На питање шта ће бити даље, наглашава да ће бити тешко, јер свет улази у још једну огромну кризу, будући да је рат на истоку Европе, и да је најважније да сачувамо мир и стабилност.

“Ако сачувамо мир и стабилност, сигурна сам да ћемо направити простор да, као што смо то радили у пандемији, помогнемо и грађане и привреду, и реализујемо све планове. План је да до краја следећег мандата, 2026. године, завршимо 650 километара аутопутева и брзих саобраћајница, а то је више него што се у Србији градило од 1945”, рекла је Брнабић.

На питање да ли ће Србија после избора увести санкције Русији, о чему говоре поједини представници опозиције, Брнабић каже да они крећу од себе, јер нико није поставио никакве временске одреднице.

“Рекли смо да није у интересу да уводимо санкције Русији. Знамо шта санкције значе за грађане, који ни за шта нису криви и не мислимо да је политика санкција она која ће допринети миру, дипломатији и дијалогу. Поштујемо територијални интегритет Украјине, и желимо да и сви остали који позивају на поштовање територијалног интегритета Украјине поштују и наш интегритет”, рекла је Брнабић.

Указала је на то да Србија трпи огромне притиске, али да је наша позиција принципијелна, у складу са међународним правом.

Нови амерички амбасадор Кристофер Хил данас је предао акредитиве председнику Вучићу, а на питање да ли после избора очекује убрзање решавања питања КиМ, Брнабић је рекла да би волела да се до решења могло да се дође у мандату њене владе, јер би то гарантовало мир, стабилност и и безбедност за Србе на КиМ.

Навела је да је Београд увек ту за дијалог, али да не верује да се може доћи ближе решењу док је у Приштини Аљбин Курти, који, каже, нема врсту политичке храбрости, ни прагматизма да говори о неком компромису, што је лоше и за Албанце.

“Шта ће бити видећемо, ту смо да разговарамо и говоримо да је потребна стабилност и другачија будућност за Западни Балкан. На нама је одговорност за ту будућност”, рекла је Брнабић.

Она је рекла и да је циљ историјска победа у првом кругу председничких избора, и убедљива победа на свим нивоима, што се, каже, заснива на уверењу да ће грађани гласати за рад и резултате, за планове и програм, а не за оне који би да руше, протерују инвеститоре.

На питање да ли ће бити премијерка у још једном мандату, Брнабић је рекла је то потпуно неважно, јер СНС никад није била странка која је бринула о функцијама.

“У свему је најважнији тим. Ми имамо тим који је толико јак и који се састоји од појединаца који имају резултат, а ја ћу остати део тима. Ко ће бити на функцијама? Да прво чујемо шта грађани кажу”, закључила је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI