Брнабић и Недимовић посетили најсавременији противградни систем на Букуљи

Брнабић и Недимовић посетили најсавременији противградни систем на Букуљи

Аранђеловац – На радарском центру Букуља јуче је оперативно пуштен у рад најсавременији аутоматизовани систем за одбрану од града. Тим поводом Аранђеловац су посетили премијерка Ана Брнабић и потпредседник Владе Бранислав Недимовић, објављено је на фејсбук страници општине Аранђеловац.

Овај систем је значајан по томе што је оперативнији и безбеднији; уместо да се шаљу стрелци на терен, сада постоје напуњене аутоматизоване ракете са даљинским управљањем, чека се и прати развој и кретање градоносних облака, што значи да је могуће и брже деловање. Врло је важна ставка да ће сада прецизно моћи да се прати рад система преко видео надзора и пошаље тачан увид о испаљеним ракетама, односно биће могуће праћење тачног времена и начина испаљивање ракета (до сада није могло да се зна прецизно када су стрелци испалили ракету, могло је да се докаже када је издата наредба али не и када су стрелци деловали). Домет ракета је за оне средњег домета 5 км, а великог домета је 10 км.
Ово је први радарски центар у Србији, још давне 1967. године започело је организовано деловање (за територије општина Аранђеловац, Топола, Младеновац, Смедеревска Паланка и Велика Плана).
Окупљенима се обратио председник општине Аранђеловац Бојан Радовић и захвалио представницима Владе на огромној подршци.
„Уважена председнице Владе Републике Србије Ана Брнабић, цењени потпредседниче Владе и министре пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславе Недимовићу, поштовани директоре Републичког хидрометеоролошког завода Србије Југославе Николићу,
хвала на посети нашем граду; велика је част бити данас са Вама на Радарском центру „Букуља“, поводом почетка рада аутоматизованог система противградне заштите.
Ово је само један у низу веома значајних пројеката који се спроводе на територији општине Аранђеловац и заиста, огромну захвалност дугујемо Влади Републике Србије на изузетном разумевању за потребе грађанки и грађана. Радарски центар „Букуља“ покрива велику територију која се простире јужно од Саве и Дунава, а омеђена је рекама Колубаром и Великом Моравом, док је на југу гранична област Горњи Милановац.“
Бојан Радовић казао је да Општина Аранђеловац на бројне начине је помагала раду и организацији радарског центра „Букуља“.
На молбу Хидрометеоролошког завода Србије Општина Аранђеловац се активно укључила у пружање помоћи, омогућила и решила имовинско – правне односе на станицама Ваган у Месној заједници Даросава, затим и у Месној заједници Вукосавци, а сада и на новој станици у Месној заједници Орашац.
Општина је дуги низ година финансијски стимулисала рад стрелаца, честитих људи који су у веома тешким условима храбро дејствовали и бранили нашу територију од тешких елементарних непогода.
Нови систем ће у великој мери побољшати наше могућности за правовремено деловање у борби против градоносних облака.
„Лансирне станице са људском посадом се замењују аутоматизованим даљинским лансирним станицама којима се управља директно са радарског центра „Букуља“. За сада ће бити 44 аутоматизоване, а након тога ће доћи до потпуне аутоматизације. Ми смо, после радарског центра Ваљева, први радарски центар у Србији који добија овај систем,“ истакао је председник општине.
Упркос значајно бољим перформансама битно је напоменути да систем не даје стопроцентну заштиту, ефикасност је од 63 до 70 посто. Нема апсолутне заштите нигде у свету.
Од 2015. године на снази је закон који даје могућност локалним самоуправама да дају средства за рад противградних станица. Локалне самоуправе могу да помогну у стимулацији и плаћању стрелаца и куповини ракета. До пре пар година имали смо у просеку 6 ракета по лансирној станици, а сада има 11 ракета у старту на свакој лансирној станици, што је веома значајно повећање капацитета ракета.
Запослени су задужени за одбрану од града, прате преко радарске централе на Букуљи развој и кретање облака на територији коју покрива овај радарски центар. До сада је радило 140 активних лансирних станица са стрелцима, којима командује централа са Букуље. Када буде потпуно аутоматизован систем биће 104 лансирне станице, за сада има укупно 44 аутоматизоване, а остале су и даље са стрелцима.
Пројекат ове 44 лансирне станице, само овај део, вредан је 155 милиона динара са ПДВ, а финансирало га је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.
На територији општине Аранђеловац имаћемо 9 аутоматизованих лансирних станица, чиме је аутоматизација у Аранђеловцу готова, после извршене рационализације (односно, тај број биће довољан да покрије целокупну територију наше општине). Прошле године имали смо по 11 ракета у просеку по станици у почетку, при чему се касније допуњује контигент ракета, истрошених након испаљивања.
У Србији има 13 оваквих центара са укупно 1600 лансирних станица.
Радни период је од 15. априла до 15. октобра је и тада се врши 24-часовно осматрање.
Систем противградне заштите званично је почео са функционисањем јуче, а оперативно почиње са радом од 15. априла.
Општина Аранђеловац је помогла да се обезбеде локације у МЗ Вукосавци, Ваган у МЗ Даросава и МЗ Орашац, приликом решавања имовинско – правних односа чиме су се стекли услови за реализацију пројекта, наводи се на званичној фејсбук страници општине Аранђеловац.
ТопПрес

KOMENTARI