Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да хаварије у ЕПС-у нису узрок увоза струје, већ да Србија сваке зиме увози струју, иако је нето извозник струје.

„Имамо један период године када свакако увозимо струју. Претпостављам да сада увозимо више струје због хаварија у ЕПС-у, али сваке године у пословним плановима ЕПС-а је да зими увозимо струју.

Ми јесмо нето извозници, али зими увозимо“, рекла је Брнабићева гостујући на ТВ Happy.

Она је истакла да је Србија 2012., када у свету није било енергетске кризе, имала рестрикције струје и да је губила стотине милиона евра због увоза струје.

„2012. смо имали рестрикције за привреду. Тада је радио онај који је имао срећу, било је 25 одсто незапослених и нико није писао о рестрикцијама и нико није смео да пита о томе. Није било позива на одговорност и нико није смењен, а ми смо сада сменили четири директора ЕПС-а“, нагласила је Брнабић.

Говорећи о протестима еколошких организација због загађења ваздуха, премијерка је истакла да је ситуација данас много боља него што је била пре 2014.

Како је истакла, у то време је радила у обновљивим изворима енергија и, како каже, нико није хтео да чује за ветропаркове и соларне панеле, јер је људе интересовало само да им струја буде што јефтинија.

„Александар Вучић је 2014. као председник Владе кренуо у изградњу филтера у Костолцу Б. Од тада смо уложили 600 милиона евра само за филтере у термоелекранама. Данас је много бољи квалитет ваздуха у Београду због филтера, а 2010. није ни било мерача квалитета ваздуха“, каже премијерка.

Она је додала да је 2016. уведена прва еколошка линија у Београду, да је престоница инвестирала у еколошке аутобусе да би смањила загађење ваздуха, а да су 2018. уведене субвенције за електрична и хибридна возила.

„Када неко данас прича о зеленој агенди, а не каже шта смо ми урадили, дође вам да плачете и питате како вас није срамота“, поручила је премијерка.

Она додаје да власт зна који су њени планови за зелену агенду.

То су, каже, увођење обновљивих извора енергије, нових енергената и гаса у електране и топлане, прикључивање на даљински систем грејања, пошумљавање, коришћење пепела из термоелектрана за градњу путева.

Брнабићева каже и да је ситуација у Бору много боља од када је дошао Зи Ђин.

„Успели су да повећају производњу за 48 одсто за свега неколико месеци, а ваздух у Бору је сада чистији него што је био пре њиховог доласка“, рекла је Брнабићева.

Она је поручила еколошким организацијама да би било боље да уместо што су увек против свега што предузме влада, да каже за шта су конкретно.

„Желе да протерамо велике инвестиције и да се сви бавимо пољопривредом. У реду, али важно је да не извозите сировине, већ да имате прерађивачку индустрију, а за то треба да имате струју“, поручила је премијерка.

Она је истакла да је влада ставила тачку на Рио Тинто, зато што та компанија, према њеним речима, није уложила довољно труда у комуникацију са људима у том крају и није им објаснила какве ће користи и евентуалну штету имати од експлоатације литијума.

„Ставили смо тачку на то зато што слушамо народ и изашли смо људима у сусрет“, нагласила је премијерка.

Она каже да су најаве покрета „Крени-промени“ да ће спречити одржавање избора немају никакве везе са екологијом, већ искључиво са политиком.

„То се неће десити. Ово је земља институција и владавине права и избори ће се одржати. Њих нико не схвата озбиљно, ни европски посредници“, нагласила је Брнабићева.

Она је додала да су јој европски посредници на челу са Владимиром Билчиком честитали на успеху референдума.

„То је најважније од свега што смо радили у владавини права и тек ћемо постати свесни шта смо урадили 16. јануара“, поручила је премијерка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет