Председница Владе Ана Брнабић одржала је данас редован месечни састанак са члановима Радне групе за безбедност и заштиту новинара.

Брнабић је на почетку састанка истакла да је ова радна група, која је формирана у децембру прошле године, имала добре резултате и иницијативе, да је потврђена као добар формат за дијалог и решавање отворених питања, али да је свакако неопходно наставити рад, заједно са представницима свих медијских и новинарских удружења, на свеукупном унапређењу безбедности новинара.

Како је саопштено са састанка, заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић изнео је информације о актуелним предметима које јавна тужилаштва воде у вези са кривичним делима која су извршена на штету безбедности новинара.

Стаменковић је рекао да су у новембру формирана четири нова предмета, а од јануара до краја новембра ове године 71 предмет, од којих је у 22 утврђено да нема елемената кривичног дела.

Сви учесници састанка сложили су се да су изузетно важне брзе и конкретне акције МУП и тужилаштва и стална комуникација коју имају са представницима медијских и новинарских удружења.

У извештавању о конкретним случајевима које Радна група редовно прати, Стаменковић је истакао значај доношења осуђујуће пресуде против четвртог окривљеног у случају новинара Милана Јовановића из Гроцке. Када је реч о троје првостепено осуђених чека се одлука Апелационог суда по жалби.

У предмету новинарке Јелене Зорић очекује се да главни претрес буде одржан на крају месеца, а у предмету новинарке Снежане Чонградин поднета је кривична пријава и ту поступа Више јавно тужилаштво у Београду.

Стаменковић је као нарочито важну истакао пресуду која је донета против троје окривљених за напад на новинара Дашка Милиновића, оценивши то као изузетно добар пример брзог реаговања свих надлежних органа.

У предмету новинара Марка Видојковића донета је пресуда против окривљеног на коју је тужилаштво најавило жалбу, док је у предмету новинара Видојковића и Кулачина у току склапање споразума са осумњиченим о признању кривице.

Члан Радне групе Веран Матић известио је о раду СОС телефона и рекао да је у протеклом месецу било више од 20 позива, од којих је највећи део био у вези са извештавањем новинара са протеста.

Матић је истакао да је систем пријављивања случајева и реаговања институција био ефикасан и нагласио да је посебно важна превентива, која захтева много већу координацију свих актера, како би се смањио број инцидената.

У разговору је закључено да новинарима недостаје обука за извештавање са протеста и са ванредних или кризних ситуација генерално. Учесници састанка сагласни су да би организација таквих обука требало да буде један од приоритета у наредној години и да би требало да укључује и обуку за новинаре и обуку за припаднике полиције о поступању према новинарима који извештавају са ванредних догађаја.

Представници Мисије ОЕБС и други међународни партнери нагласили су да ће подржати ту иницијативу и да ће радити на томе са представницима медијских и новинарских удружења.

Радна група је разговарала и о прекршајним поступцима против новинара са недавних протеста.

Представник Министарства унутрашњих послова Бекир Дудић обавестио је да је МУП повукао прекршајне поступке против свих лица за које је утврђено да су новинари.

Истакнуто је и да је неопходно да полиција обрати посебну пажњу на новинаре током извештавања са таквих скупова и да је потребно да новинари имају видно истакнуте новинарске, односно прес легитимације, као и да прекршајне пријаве не могу да добију лица која се на скуповима налазе у својству професионалних извештача.

На састанку је било речи и о изменама и допунама Кривичног законика. Део медијских и новинарских удружења тражила су да се измене и допуне Кривичног законика, које је израдило Министарство правде, а на основу анализе проф др Зорана Стојановића и уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, повуку из процедуре и да се даље разматрају у наредном периоду, када се буде радила шира измена Кривичног законика.

Премијерка Брнабић рекла је да питање заштите и безбедности новинара остаје као потпуни приоритет, без обзира на то да ли се Кривични законик сада мења или не, и да влада остаје потпуно отворена за наставак дијалога о овој теми са свим медијским и новинарским удружењима и у будућности. Представници Мисије ОЕБС, који су од почетка подржали цео процес, такође су нагласили да ће и ОЕБС наставити да пружа пуну подршку у томе.

На састанку су разматране и предложене допуне Закона о јавном реду и миру, које је израдио Заштитник грађана, о којима је чланове Радне групе упознала заменица заштитника грађана Јелена Стојановић, а које се односе на дефинисање прекршаја учињених против лица која обављају новинарски посао и на санкционисање непожељног понашања на друштвеним мрежама.

Договорено је да ови предлози буду предмет широке јавне расправе у наредном периоду.

Председница владе Ана Брнабић замолила је да се за следећи састанак припреми информација о такозваним „SLAPP“ тужбама како би се сви упознали са овим питањем.

Предложено је и да се за следећи састанак, који ће бити одржан у јануару следеће године, припреми информација о безбедности новинара у земљама чланицама ЕУ, у сарадњи са представницима Мисије ОЕБС и Делегације ЕУ у Србији.

Састанку су присуствовали представници Мисије ОЕБС, Делегације ЕУ у Србији, Фондације Конрад Аденауер и Амбасаде Канаде, навадено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг