Рестрикција струје у Србији неће бити, енергетски систем се полако подиже и најгоре је прошло, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је то рекла новинарима после пуштања у рад платформе „еКонсултације“.

Нагласила је да би безбедносне службе требало да провере све што се десило протеклог викенда и истакла да је невероватан толики степен неодговорности и некомпетентности у ЕПС-у.

„Невероватно је да испадне шест блокова. Морали су да постоје контролни мехнизми“, рекла је Брнабић и додала да је у овом тренутку важно да се подигну сви блокови, појача откопавање угља и увоз смањи на минумум.

На питање да ли је сменом четири директора ЕПС-а стављена тачка на утврђивање одговорности, она је рекла да нисмо имали рестрикције ниједан дан и подсетила да су у фебруару 2012. биле рестрикције за привреду, која је због тога изгубила стотине милиона евра.

„Није имао ко тада да позове на одговорност, јер није било медија који су смели да поставе питање које се није свиђало владајућој гарнитури, а данас имамо бројне медије који питају да ли је смена директора довољна“, навела је Брнабићева.

Како каже, то показује колико се Србија променила и колико је већа демократичност у друштву.

„Не знам да ли је ово (смене у ЕПС-у) крај те приче, видећемо, али ћемо још дуго причати о томе и одговорности зашто се то десило“.

На питање да ли су валидне одлуке в.д. директора ЕПС-а Милорада Грчића, с обзиром на његов в.д. статус, Брнабић је рекла да су в.д. функције проблем у јавној управи на шта је, како каже, указивала и ЕУ, али да се тај проблем полако решава.

На питање „каква је судбина Грчића“, премијерка је казала да се о томе не прича у медијима.

„Нисмо овде да причамо о судбини Грчића, видећемо. Он разуме колика је његова одговорност“, рекла је она и додала да 2012. није постојала свест о одговорности.

ТопПрес/ Извор: Танјуг